[Global Handler onURLNotFound] Line 43: TypeError: as24_library_navigation has no properties
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Aston Martin AMR-One

Nieuws: Aston Martin AMR-One

Aston Martin klaar voor de start

11.03.2011

De 2011-reglementen van de Le Mans Series schrijven voor dat deelnemers aan de start moeten verschijnen met aanzienlijk compactere motoren in hun raceauto’s. Aston Martin heeft dit wel heel hoog opgevat door hun nieuwe LMP1-bolide, de AMR-One, een tweelitertje mee te geven.

Aston Martin keerde twee jaar geleden na een lange periode van afwezigheid terug in de Le Mans Series. En niet onverdienstelijk. De 77ste editie van de 24 Uren van Le Mans wisten ze een meer dan keurige vierde plek te behalen in de LMP1-klasse en vorig jaar kwamen ze in de snelste klasse als zesde over de eindstreep. Dit jaar doen de Britten weer mee, en wel met een compleet nieuw ontworpen LMP1-auto. De reglementen van de Le Mans Series zijn dermate aangescherpt dat een bolide vers van de tekentafel vereist was om hieraan te voldoen.

Tweelitertje
De nieuwe Aston Martin AMR-One zijaanzicht'Aanzienlijk compactere motoren' is één van de eisen wat de organisatie stelt aan de huidige Le Mans-auto's. Audi en Peugeot namen dit al eerder ter harte door flink te beknibbelen op het aantal cilinder en cc's. Ook Aston Martin heeft figuurlijk de schaar behoorlijk in de krachtcentrale van de nieuwe AMR-One gezet. Deed hun voorgaande wapen het nog met een V12 en een weelderige, totale cilinderinhoud van zes liter, de AMR-One moet het doen met een tweelitertje en de helft van het aantal zuigers. Zelfs de krachtcentrales van de Audi R18 en de Peugeot 908 HDi FAP zijn hiermee vergeleken beulen van blokken. Dergelijke praktijken doen ons meteen denken aan de 59ste editie van de 24 Uren van Le Mans in 1991 toen de Mazda 787B met zijn compacte wankelmotor als het ware op zijn sloffen de overwinning binnenhaalde. Le Mans-auto's met een rotatiemotor werden zodoende prompt verboden.

Enorm hoog specifiek vermogen
De nieuwe Aston Martin AMR-One schuin van achterenDat Aston Martin Racing, net als de concurrentie trouwens, zodoende moest inleveren in vermogen mag duidelijk zijn. Toch weten de Britten alsnog een niet misselijk vermogen uit de 2.0 liter zes-in-lijn te persen, om precies te zijn 540 pk, mede dankzij een turbocharger. Het daarmee gepaard gaande specifieke vermogen van 270 pk per liter is gigantisch, bijna absurd. Zelden kom je nog dergelijke waardes tegen, laat staan een dergelijke motor dat met continue pieken 24 uur betrouwbaar moet blijven. We zijn dan ook erg benieuwd hoe Aston Martin het de komende editie van de 24 Uren van Le Mans gaat afbrengen. Nog deze maand staan de eerste tests gepland voor de Aston Martin AMR-One. Begin april beleeft de auto zijn racedebuut op Paul Ricard.

Dichte cockpit
Interessant is om zien dat bijvoorbeeld Audi van een open cockpit bij de R18 is overgestapt naar een gesloten cabine en Aston Martin het juist andersom doet. De beweegredenen van Aston Martin om dit te doen zijn onbekend; het zal vast met bepaalde aerodynamische voordelen te maken hebben. De vin achterop, die je ook aantreft op de R18 en 908 FAP, is trouwens een andere vereiste binnen de voorschriften. Verder is de AMR-One uitgerust met een semiautomatische 6-versnellingsbak van Xtrac, achterwielaandrijving en dempers van Koni. Het management van de ECU is geprogrammeerd door Cosworth en de magnesiumwielen zijn afkomstig van TSW. Remmen komen van Brembo en Totalsim is deels verantwoordelijk voor de aerodynamische kwaliteiten van de Aston Martin AMR-One.

Bekijk ons exclusieve aanbod Aston Martin

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model