Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Nieuws 24 Uren van Le Mans 2008

Nieuws: 24 Uren van Le Mans 2008

Audi en Peugeot domineren 24 Uren van Le Mans

23.06.2008

Meer dan ooit tevoren worden de 24 uren van Le Mans gedomineerd door raceauto´s aangedreven door dieselmotoren. Ook dit jaar beheersten Peugeot en Audi afgelopen zaterdag en zondag de voorste posities op de grid bij het aangaan van de startlichten. Verrassend stond Audi’s grootste rivaal Peugeot op pole position en verdreef daarmee Audi naar de achtergrond. Na 24 uren racen was het uiteindelijk Audi die het hoogste podium beklom, voor de achtste keer in de afgelopen negen jaar.

Het is bijna iedereen wel bekend dat Audi het de afgelopen jaren zeer goed heeft gedaan tijdens de beroemde 24 Uren van Le Mans. Keer op keer wist de Audi R8 TDI - en later de R10 TDI - de titel binnen te slepen. Niemand leek Audi nog van die troon te kunnen stoten, totdat Peugeot vorig jaar een nieuwe Le Mans bolide onthulde. De door een V12-dieselmotor aangedreven 908 HDI FAP moest het Audi moeilijk gaan maken. Waar Audi vorig jaar nog relatief eenvoudig de titel wist binnen te halen, leek het dit jaar moeilijker dan ooit. Peugeot gooide hoge ogen tijdens beide kwalificatieronden door de plaatsen één, twee en drie te bezetten. Audi volgde op plaats vier, vijf en zeven. Daarmee zijn de diesels dominanter aanwezig dan ooit te voren.


Peugeot te snel voor Audi
Audi en PeugeotDe start van de 24 Uren van Le Mans verliep voorspoedig. Vlak nadat de startlichten op groen sprongen, moest één van de drie voorste Peugeots een plek aan de Audi R10 TDI nr.2 afstaan. Dit was echter van korte duur. Op het rechte stuk van het circuit, de Mulsanne Straight, moest de Audi wederom zijn meerdere erkennen aan de eerder ingehaalde Peugeot 908 HDI. Qua topsnelheid troefden de Peugeots de Audi's af. Het eerste deel van de race reden de Peugeots 908 HDI comfortabel aan kop, kort daarachter gevold door de Audi's. In de uren daarna ging het mis voor alle drie Peugeot-bolides. Peugeot nr.8, met Alex Wutz achter het stuur, kreeg tijdens een rijderswissel problemen met de transmissie. En de overige twee Franse bolides hadden te kampen met een lekke band en het niet werken van de koplampen. Hierdoor kreeg de laatste een zwarte vlag toegewezen. Dit alles kostte Peugeot veel kostbare minuten in de pits waardoor Audi wist te profiteren. Op een vijfde deel van de race wist Peugeot weer de leiding van Audi over te nemen. Met echter maar een voorsprong van twintig seconden. In diezelfde uren viel ook het Nederlandse Spyker Squadron met de C8 Laviolette nummer 94 uit in verband met een kapotte motor. De avond viel en de Peugeots maakten het elkaar moeilijk door stuivertje te wisselen aan de kop. Audi bleef wel in het kielzog door hun snelle pitstops en constante rondetijden, maar de Peugeots waren te snel.

De regen nekt Peugeot
Audi en PeugeotTijdens de avonduren zorgt een fout van Christian Klein in de Peugeot nr.9 ervoor dat een Audi kon profiteren. En waar veel teams al bang voor waren, kwam tijdens de nachtelijke uren uit. De eerste pittige regenbuien troffen het tot nu toe droge asfalt van Le Sarthe. De 'dichte' Peugeots 908 HDI hadden het, door de kleine ruitjes, zeer moeilijk onder deze omstandigheden. Hierdoor werd het zicht voor de coureurs aanzienlijk belemmerd. De 'open' Audi´s profiteerden en namen vanaf dat moment de leiding over. Tot het eind bleef het spannend. Zowel de leidende Audi als de op plaats twee liggende Peugeot reden in dezelfde ronde. Maar de nr.2 Audi R10 TDI - met achter het stuur Alan McNish - breidde zijn voorsprong uit, omdat de Peugeots nog steeds te kampen hadden met de regen. De Audi's hadden weinig last van de regen en presteerden opperbest onder deze omstandigheden.

Audi kiest intermediates
Audi en PeugeotDe regen nam af, en de baan droogde geleidelijk op. Audi maakte op dat moment de keuze om op intermediates te gaan rijden. Peugeot bleef op regenbanden rijden. Op een droge baan waren de Franse racewagens sneller dan de Audi's, dus de aanval werd ingezet. Met nog circa drie uur te gaan en een voorsprong van drie minuten leek Audi op een zege af te stuiven. Maar de weliswaar snellere Peugeot 908 HDI nr.7 liep te weinig op de - door Tom Kristensen bestuurde - Audi R10 nr.2 in om nog kans te maken op de titel. Problemen voor Audi was de enige mogelijkheid voor Peugeot om nog te winnen.

Het laatste uur
Audi en PeugeotEen onverwachte stortbui gooide voor beide merken aan de kop roet in het eten. Audi zette tijdens een pitstop de R10 TDI's op gesneden slicks, terwijl Peugeot de geheel groefloze banden bleef behouden. Audi maakte de beste keus. De ingesneden banden presteerden beter op het halfdroge circuit en Audi trok de overwinning van de 76ste editie van de 24 Uur van Le Mans naar zich toe. De Peugeot 908 HDI nr.7 (Jacques Villeneuve, Nicolas Minassian en Marc Gené) kwam tijd te kort en finishte op plaats twee met dezelfde hoeveelheid ronden in de afgelopen 24 uur. Voor Audi was de overwinning van de R10 TDI nr.2 (met coureurs Tom Kristensen, Dindo Capello en Alan McNish) de achtste overwinning in het algemeen klassement in negen jaar.

Historische overwinning Nederlanders
Audi en PeugeotHet Nederlandse team Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur heeft met de Porsche RS Spyder de overwinning in de klasse LMP2 behaald. Coureurs Jos Verstappen, Jeroen Bleekemolen en Peter van Merksteijn bleven in Frankrijk de concurrentie voor. Het was het eerste optreden van de Porsche RS Spyder in Le Mans en tevens de eerste keer dat het team hier van start ging. Een geweldig debuut dus voor de Nederlandse equipe, die hiermee een historische overwinning binnenhaalde. Eerder behaalde Gijs van Lennep in '71 en '76 een totaal overwinning tijdens de 24 Uur van Le Mans. En Jan Lammers deed dit ooit eens in 1988. Patrick Huisman, Tione Hezemans en Peter Kox behaalden in een internationaal team ook eens een klassezege. Maar een klassezege door een geheel Nederlandse equipe, met alleen maar Hollandse coureurs, was nog nooit voorgekomen. Een zeer knappe prestatie van Van Merksteijn Motorsport.

GT1-klasse voor Aston Martin
Audi en PeugeotAston Martin wist voor de tweede maal op rij de GT1-klasse op z'n naam te schrijven. De nummer 9 DBR9 van David Brabham, Antonio Garcia en Darren Turner wist met het gelijk aantal ronden van 344 stuks de Corvette nr. 63 op het bijna 14 kilometer lange circuit La Sarthe net voor te blijven.

Le Mans 2009
De spanning was wederom groot. Vooral de beide rivalen Peugeot en Audi hebben meer dan ooit moeten strijden om de titel. Voor volgend jaar belooft het wederom spannend te worden. Peugeot was dit jaar dichter bij de winst dan ooit en Audi moet er volgend jaar nog harder voor vechten om de Fransen voor te blijven.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model