Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: ​Carlos Ghosn ligt er nu ook uit bij Renault

Nieuws: ​Carlos Ghosn ligt er nu ook uit bij Renault

​Carlos Ghosn ligt er nu ook uit bij Renault

29.01.2019

Je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen volgens de Europese wet. Lang hield Renault, in tegendeel tot alliantie-partners Nissen en Mitsubishi, z'n CEO, Carlos Ghosn, daarom de hand boven het hoofd. Maar nu het net zich rond de gevallen topman sluit, heeft ook het Franse merk z'n arm ingetrokken.

Via een officieel persbericht heeft Renault laten weten dat Carlos Ghosn niet langer de scepter zwaait over het bedrijf. Opmerkelijk is dat de naam van de tot voor kort misschien wel meest gewaardeerde captain of industry binnen de autosector geen enkele keer wordt genoemd. Dat lijkt wel aan te geven dat Renault, in navolging van Nissan en Mitsubishi, nu echt klaar is met de van fraude verdachte Braziliaan met Libanees bloed.

Gescheiden leiders voortaan
Meteen op het besluit Ghosn aan de kant te schuiven, heeft Renault besloten voortaan een andere samenstelling te hanteren bij de bedrijfsleiding. Zo was Ghosn zowel CEO als voorzitter van de raad van bestuur. In het vervolg zullen die rollen door twee verschillende directieleden topmanagers worden bekleed. Thierry Bolloré is vanaf nu CEO van Renault (voorheen operationeel directeur) en Jean-Dominique Senard (ex-Michelin) is de nieuwe voorzitter.

En Ghosn?
Die blijft zitten waar hij zit; in een Japanse cel. Een rechter heeft zijn laatste verzoek tot vrijlating op borgtocht afgewezen. Ondertussen is nog altijd niet bewezen of Ghosn daadwerkelijk zijn werkgever heeft lopen flessen. Ja, hij wordt beticht van gesjoemel met zijn salaris. Zo wordt een bedrag van bijna € 80 miljoen geciteerd over een periode van 2010 tot 2018. Maar of er sprake is van belastingontduiking of oplichting, is nog onduidelijk. Ghosn houdt, voor zover bekend, vast aan zijn onschuld.

De kwestieuze gelden, zoals de advocaten het wellicht verwoorden, zouden afkomstig zijn van de in Nederland gevestigde joint-venture tussen de verschillende automerken. Die overkoepelende organisatie betaalde Ghosn bijna € 8 miljoen per jaar. Dat gebeurde, zo bericht de BBC, zonder dat de vertegenwoordigers van Nissan of Mitsubishi daarvan op de hoogte waren.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model