Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Railton F29 Claremont

Nieuws: Railton F29 Claremont

Kent iemand deze Railton F29 Claremont?

11.04.2019

Wat is dit? En waarop is hij gebaseerd? Als u het weet, dan nemen wij onze spreekwoordelijke pet voor u af. Geen idee? Geeft niet. Wij moesten het ook opzoeken. Dit is een Railton F29 Claremont uit 1989, die is gebouwd op basis van een Jaguar XJS Convertible.

Hij komt uit de pennenkoker van William Towns, de ontwerper die bij Aston Martin de DBS en de controversiële Lagonda tekende. Die had in de jaren zeventig een Jaguar XJS en was danig onder de indruk van het raffinement van de auto. Towns droomde ervan om op basis daarvan een eigen creatie op de markt te brengen. Met dat doel maakte hij schetsen die hij periodiek aanpaste om gelijke tred te houden met de nieuwste designtrends.

Miljoenen verdiend met propaangas
Het lukte Towns jarenlang niet om een financier te vinden voor zijn plannen, totdat hij in de jaren tachtig ene John Ransom ontmoette, die miljoenen had verdiend met de verkoop van propaangas. Towns haalde zijn tekeningen van stal, kocht de naam Railton (het oorspronkelijke merk bestond van 1933 tot 1939) en pakte een Jaguar XJS Convertible als basis. Want onder de aluminium carrosseriedelen van de Railton F29 Claremont is de body van de XJS nog intact.

Jaguar-V12 met 280 pk
Uiteindelijk zijn er niet meer dan twee Railtons gebouwd: de Fairmile (in donkerrood, met open wielkasten achter) en deze Claremont (in metallic blauw, met gesloten wielkasten achter). Beide werden aangedreven door een 5,3 liter Jaguar-V12 met 280 pk en haalden daarmee een top van 230 km/h. De Claremont bleef in het bezit van Towns, totdat de Britse designer in 1993 overleed. Op de teller staan slechts 13.700 mijlen (22.000 kilometer).

Geschatte opbrengst
Veilinghuis Silverstone Auctions denkt dat de unieke cabriolet tussen de 60.000 en 70.000 pond gaat opbrengen. Omgerekend is dat tussen de 69.000 en 81.000 euro. De Railton F29 Claremont wordt op 11 mei geveild tijdens de The Sale of British Marques in Heythrop Park, Chipping Norton.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model