zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 16.04.2008

ww2.autoscout24.nl?article=71712

Nieuws: Subaru en Toyota sportauto

Subaru & Toyota ontwikkelen compacte sportauto

Suburu en Toyota werken samen aan de ontwikkeling van een compacte sportauto. De samenwerking tussen beide fabrikanten wordt intensiever en eind 2011 zal het eerste tastbare bewijs daarvan op de weg moeten komen. Het betreft een compacte sportauto die zowel door Toyota als door Subaru op de markt wordt gebracht.

Drie Japanse autofabrikanten gaan hun krachten méér bundelen dan al het geval was. Fuji Heavy Industries (FHI/Subaru), Toyota Motor Corporation (TMC) en Daihatsu Motor Co. (Daihatsu) gaan nog nauwer samenwerken op het gebied van research en ontwikkeling, terwijl de producten beter op elkaar worden afgestemd. De samenwerkingsovereenkomst die in oktober 2005 werd gesloten tussen FHI en TMC resulteerde inmiddels al onder meer in de fabricage van Toyota's op een productielijn van de Subaru-fabriek in Noord-Amerika, alsmede in de productie van de Subaru Justy voor de Europese markt op OEM-basis door Daihatsu. Uit het feit dat Toyota Motor Corporation zijn belang in Fuji Heavy Industries zal vergroten van 8,7 naar 16,5 procent spreekt niet alleen vertrouwen, maar biedt voor Subaru ook tal van mogelijkheden om in de nabije toekomst te expanderen onder handhaving van haar eigen identiteit.

Sportwagen met boxermotor
Subaru Toyota sportautoEind 2011 zal er uit de nieuwe fabriek een compacte, achterwielaangedreven sportwagen met Subaru boxermotor rollen, die in samenwerking met Toyota zal worden ontwikkeld en die zowel onder de merknaam Toyota als Subaru op de markt wordt gebracht. Eerder al, eind 2010, zal Toyota FHI gaan voorzien van een compacte auto als aanvulling op Subaru's leveringsprogramma. Nóg iets eerder, in de loop van de tweede helft van volgend jaar, zal Toyota-dochter Daihatsu onder OEM-productie kleine modellen aan Subaru voor de Japanse markt gaan leveren, alsmede een versie van de Daihatsu Coo. Fuji Heavy Industries is uiterst positief gestemd over de uitbreiding van de samenwerking, daar deze krachtenbundeling ervoor zorgt dat Subaru straks een nog breder modellenpalet kan aanbieden.