zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 04.08.2006

ww2.autoscout24.nl?article=64839

Nieuws: Ferrari P4/5

Exclusieve droomauto

Deze Ferrari P4/5 is een dreamcar in de meest letterlijke zin van het woord. De superexclusieve sportauto, die door Pininfarina is gebouwd, is namelijk de droom van Ferrari-verzamelaar James Glickenhaus. De Amerikaan liet de auto speciaal naar zijn wensen bouwen.

Multimiljonair James Glickenhaus is de trotse eigenaar van een aantal Ferrari´s en groot fan van het Italiaanse automerk. Als autosportliefhebber gaat de voorkeur van Glickenhaus uit naar de raceauto´s uit de jaren ´60. Die beide passies vormden de droomauto van de Amerikaan. Een aantal maanden geleden klopte hij aan bij Pininfarina - de Italiaanse designstudio en huisontwerper van Ferrari - om zijn droom te verwezenlijken.

Enzo als basis
Ferrari P4/5Samen met Jason Castriota - ontwerper bij Pininfarina - kreeg de droom van Glickenhaus vorm. Eerst op papier, daarna in de vorm van een schaalmodel en vervolgens als een rijdende sportauto. Als basis werd de Ferrari Enzo genomen, maar daarvan is nog maar weinig zichtbaar. Ruim 2.000 onderdelen zijn speciaal voor de P4/5 met de hand gemaakt. Dat heeft geresulteerd in een uniek ontwerp waarvan er slechts één op de wereld is.

Prestaties
Omdat de technische basis met de Enzo wordt gedeeld is ook de motor afkomstig van dit model.Ferrari P4/5 De 6.0 liter V12 is ongemoeid gelaten en levert in de P4/5 660 pk en een koppel van 657 Nm. Wat wel veranderde waren de prestaties. De body van de P4/5 is geheel van carbon en daardoor vederlicht. Daardoor verbeterde de sprint vanuit stilstand naar de honderd heel minimaal en nam de topsnelheid toe. In 3,55 seconden sprint de P4/5 vanuit stilstand naar 100 km/h en wordt uiteindelijke een topsnelheid van 362 km/h behaalt. 

Droom verwezenlijkt
James Glickenhaus heeft met de P4/5 zijn droom verwezenlijkt. Pininfarina is trots op het resultaat en toont wederom hun kunnen.