zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 07.02.2008

ww2.autoscout24.nl?article=63290

Nieuws: Alfa Romeo 8C Competizione

Italian beauty

Alfa Romeo´s 8C Competizione is een hoogstaand stukje Italiaanse kunst. De vloeiende lijnen roepen emotie op, stralen snelheid en elegantie uit en bewijzen wat Alfa zo bijzonder maakt. Slechts 500 stuks worden er van Italian beauty gemaakt.

Het is 2003, IAA in Frankfurt, persconferentie. Alfa Romeo trekt het doek van een conceptcar die de geschiedenis in zal gaan als één van de mooiste conceptcar ooit. De pers en later het publiek spreken lovende woorden over het ontwerp van de auto. Nog geen jaar later mag een geselecteerd groepje journalisten vanuit de hele wereld op het circuit rijden met de conceptcar. Maar dan wordt het stil.

Het lijkt erop dat Alfa Romeo het project in de ijskast heeft gezet en de 8C Competizione een conceptcar zal blijven. Maar dan ineens komt de geruchtenstroom weer op gang. Er duiken prototypes op. En in september 2006 is het dan eindelijk zover. Op de Autosalon van Parijs staat ie; het productiemodel van de 8C Competizione. Nagenoeg ongewijzigd is het model klaargestoomd tot een productie-exemplaar.

V8 met 450 pk

Aangedreven door een 4.6 liter V8 levert de 8C Competizione prestaties zoals dat een Italiaanse sportauto betaamt. Bij 7.000 tpm wordt er maar liefst 450 pk overgebracht op de achterwielen. Het koppel van 470 Nm bij 4.750 Nm zorgt voor heerlijke tussenacceleraties. En bij het idee dat de motor in staat is 7.500 tpm te draaien galmt de klank door je hoofd. Schakelen gebeurt met flippers achter het stuurwiel of desgewenst volledig automatisch. De versnellingsbak kent 6 verzetten en kan ingesteld worden van comfortabel tot sportief.

Geschikt voor het circuit

Het onderstel en de remmen zijn ontwikkeld volgens racetechnieken. Voor en achter is een dubbele wishbone ophanging gemonteerd en de remmen zijn ingesteld op snelheden die eigenlijk alleen op het circuit te behalen zijn. Ondanks dat is de auto uiteraard ook afgesteld voor de openbare weg. Het zal immers zelden voorkomen dat de 8C Competizione daadwerkelijk het circuit zal betreden. Voor optimale veiligheid is de laatste generatie VDC (Alfa´s variant op ESP) gemonteerd.

Exclusief

De 8C Competizione laat zien waar Alfa Romeo voor staat. Een fantastisch Italiaans ontwerp in combinatie met heerlijke prestaties. Exclusiviteit gegarandeerd, want de auto wordt in een oplage van slechts 500 stuks gebouwd. Dat maakt de 8C Competizione exclusiever dan menig Ferrari en Maserati.