zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 03.07.2018

ww2.autoscout24.nl?article=614062

Nieuws: Zelfrijdende auto's

Autonomie gemeengoed? Deze analoge auto's zullen gemist worden

Zelfrijdende auto's. Zitten we daar eigenlijk op te wachten?
'Vroegah, toen…' Wie kent deze uitspraak niet? Vaak wordt het gebruikt om aan te duiden dat iets uit het verleden beter of plezieriger was. Wel, hoelang zal het nog duren totdat deze woorden aangevuld zullen worden met '…auto's nog gereden moesten worden'? Want jawel, totale autonomie onder de automobiel is nabij. Best een enge gedachte, voor de petrolhead in het bijzonder. Die draait immers het liefst zelf aan de knoppen. Mens-machine-één, die tedere filosofie. Hier een handvol 'analoge' auto's die wij nogal zullen missen.

Honda S2000
Deze lijst had wel uit honderd auto's kunnen bestaan. Duizend was ook prima gelukt. Het moest echter een keer ophouden. Halverwege de denkbeeldige selectie naar de lekkerste analoge auto's stuitten we op de S2000. Ineens kwamen alle herinneringen aan deze fanatische giller (want boven de 7.000 tpm begint de VTEC-pret pas) ineens weer naar boven. Wegligging, stuurgedrag, handbak, dakloos, prijs; alles klopt aan de S2000. Heeft Honda überhaupt ooit een fijnere auto voortgebracht? Mocht je nog ergens 15 mille hebben dat stof zit te happen, doen!

Lada Niva
Och gossie, de Niva. De kneuterige SUV van Lada was al van de partij toen die term nog avant la lettre was. In 1977 rolde aaibare Rus van de band. Nog steeds, wat zonder meer iets zegt over de onverwoestbaarheid van de compacte, primitieve vierwielaandrijver. Sterker, straks als de zelfstandig rijdende auto gemeengoed is, rolt de Lada Niva gewoon verder alsof het straatbeeld nooit aan verandering onderhevig is geweest. Hoop er maar op, want deze auto is er eentje die je doet hunkeren naar vroeger. Wees er echter snel bij: de tot cult verheven Niva is gewild. Zowaar onder nerds, schijnt.

Caterham 7
Puurder en authentieker dan een 'Seven' wordt het haast niet. Rijden in een Caterham brengt je helemaal terug naar vooroorlogse tijden. Elke stuuractie resulteert in een actie. De kleinste kiel zal voelbaar zijn in je linker bil en als de enthousiaste coureur in je doorslaat (wat al snel zal gebeuren), hoef je niet te rekenen op een reddende, elektronische engel. Die is er namelijk niet. Op pad met een Caterham is onderweg met een gecontroleerd projectiel zolang jij – van vlees en bloed – de controle houdt. Hoe analoog wil je het hebben?

Mercedes-AMG G 6x6
De Mad Max-films weleens gezien? In diens post-apocalyptische wereld tref je geen enkele digitale auto aan en dat is natuurlijk niet zonder reden. Elektriciteit is er namelijk schaarser dan old schoolbenzine. Tja… daar zit je dan in je hypermoderne bolide die het moet hebben van eentjes en nulletjes. Kortom, zint eer gij aan autonomie begint. Je weet immer maar nooit wanneer de pleuris uitbreekt. Met de Mercedes-Benz 6x6 AMG zit je tenminste gebakken. Ook (ver) buiten de gedigitaliseerde paden.

Morgan 3Wheeler
Lees eventjes terug wat we over de Caterham 7 schreven, wil je? Heb je het helder voor de geest? Ja? Goed zo. Wel, speel die beleving nogmaals af in je hoofd, in het kwadraat welteverstaan, en je weet redelijk precies hoe het is om in de Morgan 3Wheeler te tuffen. Een grotere middelvinger naar de autonome auto bestaat er simpelweg niet. Zo is autorijden immers ooit bedoeld. Ohw… en vergeet de lederen vliegeniersbril van je over-overgrootvader vooral niet.

Rolls-Royce Phantom
Je merkt het vast al wel. Wijzelf moeten nog altijd een beetje wennen aan de autonome kant die de auto-industrie opgaat. Enerzijds logisch, want daarvoor zijn we petrolheads. Anderzijds, willen we de zelfstandige auto ook niet volledig afkeuren en met de tijd meegaan. Het beste van beide werelden dan maar? Goed plan. Een auto die ruim, comfortabel en al behoorlijk digitaal is, stil en stevig is gebouwd, een veilig en beschermd gevoel geeft en tussen de autonome auto's een beetje in de massa opgaat. Even denken... De Rolls-Royce Phantom. Ja die! Gebouwd voor het leven (zolang er olie uit de grond wordt gepompt) en door de keiharde afschrijving binnen de korste keren nog best betaalbaar ook. Wat een heerlijkheid!