zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 23.08.2017

ww2.autoscout24.nl?article=566234

Nieuws: Ferrari Portofino

Ferrari Portofino zwaait California T uit

In 2008 werd de oorspronkelijke California geïntroduceerd als instapper van Ferrari, om deze in 2014 van een grondige visuele en technische facelift te voorzien in de gedaante van de geblazen California T. En nu is daar weer van een opvolger van. Maar spreek bij de Ferrari Portofino alsjeblieft niet langer over een 'instapper'.

Eigenlijk was het 'instapper' of 'basismodel' al behoorlijk denigrerend bij de Ferrari California T. Zelfs dat steigerende hengst noteerde immers 560 pk en 755 Nm. Niet bepaald cijfers waarbij je dergelijke naambeestjes in de mond hoort te nemen. Dat doen we dan ook helemaal niet langer bij de Ferrari Portofino. We zouden niet eens durven!

Knallende cijfers
Dat Ferrari opnieuw de 3.9 liter V8-biturbo in de Portofino lepelt is logisch. Dat blok is immers nog piepjong. Echter Ferrari zou Ferrari niet zijn als het vermogen daarvan niet nog wat is opgekrikt. 600 pk en 760 Nm geniet het dubbel geblazen blok in de Portofino.Het maximale vermogen levert de achtcilinder bij een relatief hoge 7.500 tpm (voor een geblazen krachtbron), terwijl de volle trekkracht zich al bij 3.000 tpm tentoonspreidt. De spurt naar 100 km/h is hierdoor al na 3,5 seconden achter de rug en doorknallen kan helemaal tot 320 km/h. Ja, ook met neergestreken kap, want de Portofino is net als zijn voorgangers weer de comfortabelste Ferrari van het leveringsprogramma.

Scherper design
Qua design is de Portofino ook weer wat scherper dan zijn (directe) voorganger, al is de familiaire verwantschap met de California T overduidelijk. Toch is de auto volledig nieuw volgens de Italianen. Van het koetswerk tot het chassis. Ferrari heeft geen details over het exacte gewicht van de Portofino vrijgegeven, maar het moet lager zijn dan de 1.625 kilogram van de California T. Stijver is 'ie sowieso.

Beste van twee werelden
We haalden het zonet al eventjes aan: de relatief comfortabele inborst van de Portofino, zoals ook die California (T) dat bevatte. Ferrari benadrukt dat de Portofino het beste van twee werelden biedt: een ontspannen rijgedrag en best praktisch wanneer dat wenselijk is, bloedsnel als het moet. De Spartaanse prestaties van een 488 GTB worden nimmer gehaald echter, en dat was ook niet de insteek.De Portofino moet toegankelijk zijn voor een breder publiek. Zo is bijvoorbeeld het klimaatsysteem speciaal ontwikkeld om zowel bij open als dicht optimaal te koelen of verwarmen. En ook is er veel aandacht uitgegaan naar het zo veel mogelijk reduceren van rijwind wanneer het harde klapdak netjes is opgeborgen onder de tonneau cover. Bovendien zijn de sportstoelen dikker dan bij andere Ferrari's. Allemaal ten gunste van het comfort. De Ferrari Portofino, die is vernoemd naar een populair toeristenplaatsje in de Italiaanse Rivièra, schittert voor het eerst op de IAA Frankfurt, vanaf 14 september. Waarschijnlijk nog dit jaar start de verkoop.