zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 09.07.2015

ww2.autoscout24.nl?article=467692

Nieuws: Seat Leon

Opmerkelijk: Italiaanse politie gaat Seat rijden

Italianen zijn trots. Trots op hun land en z'n producten. Niet voor niets rijdt de politie al sinds jaar en dag in Alfa Romeo's, Fiats en zo af en toe ook een Lamborghini. Daar komt vanaf nu verandering in. De landelijke en plaatselijke politiekorpsen hebben namelijk ruim 900 Seat Leons besteld.

De panters, zo wordt de politie genoemd in Italië. Een naam die ze danken aan de Alfa Romeo 1900 Super, de politieauto uit 1958. Een echt Italiaans pareltje waar de boeven voor vreesden. Maar de tijd waarin de Italiaanse politie in auto's uit eigen land rijdt, lijkt voorbij. Geen Alfa Romeo of Fiat meer voor de Polizia di Stato en de Carabinieri. De twee politiekorpsen hebben hun krachten gebundeld om samen een wagenpark aan te schaffen en er is gekozen voor de Seat Leon.

4.000 stuks
De Seat Leon met 150 pk sterke 2.0 TDI turbodieselmotor heeft een aangepast onderstel en is aan de voorkant gepantserd, zodat de agenten zijn beschermd tegen vuurwapens. De eerste 206 nieuwe Italiaanse politieauto's zijn al afgeleverd, en er zullen er zeker nog meer volgen. Voor dit jaar zijn er 925 besteld en het contract, dat 3 jaar loopt, biedt een optie op 4.000 exemplaren.

Italiaanse trots?
Waarom de Italianen hebben gekozen voor een Spanjaard is ons een raadsel. De opvolger van de Fiat Bravo, die nu dienst doet als politieauto, is nog wat ver weg, net als de nieuwe Alfa Romeo Giulia. En niet elk korps kan nou eenmaal worden voorzien van Lamborghini's. Maar waarom geen Giulietta? Waar is die Italiaanse trots gebleven?