zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 09.12.2014

ww2.autoscout24.nl?article=442804

Nieuws: Autotest | Citroën C1

Autotest | Citroën C1

In 2005 presenteerden Toyota, Peugeot en Citroën via een intensieve samenwerking hun Japans/Franse drieling. De Aygo, 107 en C1 leken sprekend op elkaar, maar wisten er wel ieder afzonderlijk enorm succes mee te behalen. Na twee maal een facelift slaat de tweede generatie een nieuwe weg in. Ditmaal is ervoor gekozen om alle drie de bedrijven veel sterker hun eigen identiteit in zowel uiterlijk als rijgedrag te laten doorschemeren. Citroën grijpt hiervoor terug naar haar verleden.

Citroëns staan sinds jaar en dag bekend om hun comfort. Neem de hydraulische vering uit de DS bijvoorbeeld, die heeft menig Citrofiel voor zich weten te winnen. En het ziet er naar uit dat de Fransen deze rijbeleving meer willen terugbrengen. Zelfs naar de C1. Want in vergelijking met de 108 en Aygo is hij minder stevig geveerd.
Maar daarmee alleen wil de C1 zich niet onderscheiden. Ook op uiterlijk gebied lijken de ontwerpers meer de vrije hand te hebben gekregen. De carrosserie van Citroëns stadsautootje is door de gescheiden wegen herzien en opnieuw getekend. Hij is door zijn nieuwe design herkenbaar als Citroën en duidelijk onderscheidend van zijn beide neven.

Een echte Citroën
Het uiterlijk heeft duidelijk karaktertrekken van de C4 Picasso en de Cactus. Vooral aan de voorzijde, wat meteen ook het meest aansprekende deel van de auto is. Van opzij en aan de achterzijde is hij veel anoniemer. Wie echt graag wil opvallen verwijzen we door naar de Aygo en wie het tegenovergestelde wil kan bij Peugeot of één van de VAG-concurrenten terecht. Denk nu echter niet dat de C1 zal worden ondergesneeuwd door menig concurrent. In de kleur van onze testauto, Sunrise Red, en met zijn personaliseringsmogelijkheden kan je hem wel degelijk laten opvallen. Zo is er de optie om de spiegelkappen en B-stijl uit te laten voeren in een streepjespatroon met talloze kleuren.

Kleurrijk interieur
Hou je van kleurrijke strepen? Dan kun je die ook in het interieur terug laten komen op de bekleding van de stoelen. Het doet ons denken aan de jaren '60 waarin felle kleuren eerder regel dan uitzondering waren. Verder zien we de mogelijkheid om de deurpanelen, het dashboard en rondom de versnellingspook diverse panelen in oranje dan wel wit uit te voeren. En het materiaal? Dat is keurig voor deze klasse. Harde kunststoffen zijn niet te voorkomen voor een auto met deze prijs, maar de manier waarop het gedaan is stelt ons niet teleur.

Ruimte aan boord
We benoemden al eerder dat Citroën lijkt ingezet te hebben om comfort. Wat hier zijn steentje aan bijdraagt zijn de voorstoelen. Ze zijn zachter dan de vorige generatie en bieden voldoende steun. Passagiers achterin zullen dit minder ervaren, aangezien de achterbank wat steviger is. Voor hen is er overigens genoeg ruimte indien je niet langer dan 1,85 meter bent. Bestel je het vouwdak reken dan op een paar centimeters minder hoofdruimte. Helemaal achterin heb je met 196 liter procentueel gezien fors meer liters beschikbaar dan bij de voorgaande generatie (139 liter). En dat komt de ruimte voor de wekelijkse boodschappen ten goede. Gelukkig maar, want in de eerste C1 was dit toch echt te beperkt.

7 inch spiegel
Dat de C1 is gegroeid zien we niet alleen heel letterlijk, maar zeker ook in figuurlijke zin terug. Een extra aanwinst voor het interieur zijn de features waarmee de C1 uitgerust kan worden. Neem bijvoorbeeld stoelverwarming, cruise control, een achteruitrijcamera en zowel keyless entry alsook sleutelloos starten. Meest zichtbaar is het 7 inch scherm in het dashboard, indien hiervoor gekozen is. Officieel heet het Mirror Screen, want het spiegelt het scherm van je smartphone en toont de apps van je (Android) toestel. In theorie prachtig, maar in de praktijk blijft het systeem volledig door de mand te vallen. De techniek hebben we ook al eens bij Toyota en Skoda ervaren en werkt opvallend slecht. Helaas.

Gerieflijke attitude
Dat Toyota, Peugeot en Citroën nog steeds de handen in elkaar hebben geslagen is zien aan het technische gedeelte van de C1. Onderhuids delen de drie nog steeds dezelfde techniek, waarvoor Toyota grotendeels verantwoordelijk is. De typische Citroën touch is losgelaten op het onderstel. Hierdoor rijdt de C1 soepeler, maar zonder te zweverig te worden. Dit komt goed naar voren bij drempels of slecht wegdek. Wees niet bang dat hij immens overhelt in de bochten, hij ligt nog steeds goed op het asfalt.
Tijdens het rijden gaat schakelen bijna vanzelf, maar je voelt een bevestigende, minieme tegendruk wanneer je de versnellingen inlegt. Het rijgedrag is snel gewend en op momenten zoals parkeren is de C1 geheel in zijn element. De elektrische stuurbekrachtiging zorgt ervoor dat je snel kan sturen zonder veel weerstand, waardoor krap draaien geen zware bezigheid is.

Gemaakt voor de stad
Wij hebben gereden met de nieuwe VTi 82 motor. Deze 1.2 liter driecilinder beschikt over 82 pk en 116 Nm en dat is ruim voldoende. Hij kan goed overweg met de 840 kg wegende Citroën en voelt best vlot aan. We zeggen niet dat de 11 seconden naar 100 km/h snel voelen, maar dat moet je niet verwachten van de kleine Fransoos. Op hogere snelheden als de snelweg is wel te horen dat de motor aardig wat toeren maakt, maar binnen de bebouwde kom of op buitenwegen is hij op zijn best.

Synopsis
Met de C1 gaat Citroën zijn eigen koers varen, en wij zien dat als een positief punt. Twijfels over de aanschaf zullen niet aan de prijzen liggen. Met een instapprijs van € 9.490,- voor de 1.0 liter e-VTi met 68 pk onder de kap is hij goedkoper dan de vorige generatie. De vanafprijs voor de gereden 1.2 liter bedraagt € 13.990,-. Dan krijg je wel direct het Shine-pakket, als topmodel, in combinatie met een driedeurs.