zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 04.12.2014

ww2.autoscout24.nl?article=442364

Nieuws: Jaguar manual-manual

Jaguar leert Amerika schakelen met handbak

Voor de Europeaan is de bovenstaande kop wellicht om te ginniken, in de Verenigde Staten heeft het gros van de bevolking het er anders maar wat moeilijk mee. Jaguar gaat de Amerikanen daarom theorielessen ‘handmatig schakelen’ geven. De reden? Om de onlangs gelanceerde F-type met handbak daar in de hoogste versnelling te krijgen natuurlijk.

Echte stuurmannen steken de handen uit de mouwen en schakelen met vlees en bloed. In Europa zijn we daarmee opgegroeid, maar hoe anders is dat in de Verenigde Staten. Daar is de automatische transmissie een vast onderdeel van een diepgewortelde beschaving. De door Jaguar bedachte en voor ons ietwat lachwekkende hoofdstuktitels ‘Three pedals?’, ‘Don’t be affraid of the clutch’ en ‘What’s the tachometer for?’ zijn dus wel degelijk bloedserieus bedoeld.

Enkel op V6 S
Met het verstrekken van de zogeheten ‘manual-manual’-handleiding wil Jaguar de Amerikaanse geïnteresseerde warm laten lopen voor een manuele F-type. Die onlangs geïntroduceerde versie maakt namelijk ook de oversteek naar de Verenigde Staten. Om de lancering luister bij te zetten hebben de marketingboys bij Jaguar zelfs een heuse hashtag gelanceerd: #LongLivetheManual.
Overigens is de handbak niet op alle motoriseringen van de Jaguar F-type te bestellen. Enkel de achterwielaangedreven F-type S Coupé en Convertible met de 380 pk sterke V6-Supercharged komen in aanmerking.