zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 25.11.2014

ww2.autoscout24.nl?article=441245

Nieuws: Mercedes interieur autonome auto

Mercedes toont vooruitstrevend interieur autonome auto

Autonoom rijden is momenteel een 'hot topic'. Maar wat moet je als inzittende van zo’n auto doen? Je wordt namelijk volautomatisch vervoerd van A naar B. Je zit als het ware in je eigen taxi. En dat biedt kansen om de autorit heel anders door te brengen. Mercedes-Benz laat een voorproefje zien van hoe dat in alle luxe en comfort kan.

Mercedes-Benz gelooft dat in de toekomst autonoom rijden gemeengoed zal worden. Dat geloof komt niet uit de lucht vallen, Mercedes heeft immers al veel ervaring opgedaan met het concept. Zo hebben ze de S500 Intelligent Drive en de Future Truck 2025 reeds gepresenteerd en grondig getest. Tijdens deze testen kwamen de Duitsers al snel tot de conclusie dat het interieur van de auto niet meer traditioneel ingericht hoeft te zijn. Je hoeft de auto immers niet te besturen. De gehele indeling kan worden aangepast of zelfs opnieuw ingedeeld.

Digitaal alom
Tijdens een door de Duitsers georganiseerd evenement in California presenteerde Mercedes een blik in de toekomst met een concept van zo’n interieur. Er zijn vier comfortabele, draaiende stoelen te vinden waardoor alle passagiers met de gezichten naar elkaar toe kunnen zitten. Om hen heen zitten camera’s die handbewegingen registreren. Zo kan worden gecommuniceerd met de auto. Daarnaast zijn er touchscreens om instellingen aan te passen of de route te wijzigen. Het interieur wordt volgens Mercedes een digitale woonkamer.

Mens als back-up
In het futuristische interieur is (nog) wel een stuurwiel aanwezig. Je bent als bestuurder immers nog altijd als back-up nodig en bovendien zullen er situaties blijven die de auto niet geheel zelfstandig kan. Denk aan rijden op eigen of andere niet gedigitaliseerde terreinen. En natuurlijk voor diegene die voor de eerste keer instapt en het een enge gedachte vinden om direct de volledige controle uit handen te geven.