zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 03.03.2014

ww2.autoscout24.nl?article=410302

Nieuws: Volvo Concept Estate

Volvo Concept Estate doet z’n regenjas uit

Volvo’s concept-trio is compleet. En wat een wagen is het geworden zeg. De allure die Volvo stationwagens hebben komt uitstekend tot uiting in dit Concept Estate studiemodel. Hij doet een greep terug in de historie van het Zweedse merk en is gebaseerd op de Volvo 1800 ES.

In een halfjaar tijd heeft Volvo haar gehele designfilosofie tentoongesteld middels haar drie bijzondere conceptcars. Het begon op de IAA van Frankfurt vorig jaar, met de Concept Coupé, geïnspireerd op de legendarische P1800. Dat concept werd in Detroit opgevolgd door een voorproefje van Volvo’s plannen met de XC-reeks: de Concept XC Coupé. Wat werd het publiek omvergeblazen door die twee wagens, en deze Concept Estate is minstens zo mooi als zijn voorgangers. De Zweden hebben de smaak duidelijk te pakken.

De norm
Volvo heeft door de jaren heen de norm gezet in het stationwagensegment. Strak design, betrouwbaarheid en functionaliteit gecombineerd met prestaties heeft het Zweedse merk veel respect opgeleverd. En de huidige V70 en XC70 plukken daar de vruchten van. We zien de Concept Estate die lijn moeiteloos doortrekken, al zijn we wel benieuwd wat er daadwerkelijk mee gaat gebeuren. Het is bekend dat Volvo de V70 hoger in de markt wil zetten en als V90 verder door het leven wil laten gaan. Als ze daarbij het design van deze Concept Estate aanhouden kunnen we dat alleen maar toejuichen en komt die hoog op ons verlanglijstje te staan.

Zweedse woonkamer
Zowel van buiten als van binnen is het design adembenemend. Maar Volvo legt bij dit model de nadruk op het interieur. Intuïviteit staat centraal in de filosofie van het merk bij de Concept Estate. Dat komt terug in het grote touchscreen midden op het dashboard, dat veel overbodige knoppen vervangt. Slechts de handigheidjes blijven aanwezig, zoals raambediening en multimediaknoppen om snel door je muziek te zoeven. Zacht leer, gewoven wollen vloertapijten en natuurlijk hardhout moeten je het gevoel geven dat je in een knusse, Zweedse woonkamer vertoeft. Je moet het gevoel krijgen dat je niet wil uitstappen.

Spelletje spelen
Als eerbetoon aan het land van herkomst heeft Volvo een traditioneel spelletje genaamd Kubb in de auto verwerkt. Het spelbord is geïntegreerd in de volledig doorzichtige laadvloer. Weet je de regels niet? Geen probleem, die staan er gewoon bij. Je moet wel uit de auto stappen om het spel te spelen, wat je niet graag doet als het regent. Volvo rekent daar echter mee af door regenjassen van Stutterheim achterin de auto te leggen. Je bent van alle gemakken voorzien.

Volgende week wordt de Volvo Concept Estate officieel onthuld op de Autosalon van Genève.