zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 19.02.2014

ww2.autoscout24.nl?article=407759

Nieuws: Renault Twingo III

De nieuwe Renault Twingo: Smart thinking!

Bijna was het Renault gelukt. Maar ondanks die weliswaar pijnlijke lekkage zou het enthousiasme rond de nieuwe Twingo niet verloren gegaan moeten zijn. Want zeg nu zelf: op het moment dat de fanatiekste aanhanger van deze aandrijftechniek (BMW) haar heiligste huisje begint af te brokkelen (met de 2-serie Active Tourer), geeft Renault de toepassing van achterwielaandrijving weer een zwieper. Zoiets kunnen alleen de mesjogge Fransen bedenken!

De droogheid waarmee Renault verklaart waarom het de nieuwe Twingo achterwielaandrijving heeft toebedeeld is zowaar nog grappiger: ‘Het was nu eenmaal de ideale oplossing voor maximale binnenruimte’. Tsja, het neusje van de nieuwe Twingo is inderdaad nogal aan de korte en daarmee krappe kant. En dat gaf hoofdverantwoordelijke Laurens van den Acker weer de perfecte gelegenheid zijn wens in vervulling te laten gaan, namelijk het creëren van een exterieur dat onmiddellijk doet denken aan de oer-Twingo én – jawel – de zowaar nog illustere Renault 5, in het bijzonder de Turbo.

Of dat de Nederlandse topdesigner gelukt is mag je lekker zelf uitmaken. Het exterieur als karaktervol betitelen is daarentegen nauwelijks nog subjectief te noemen. Dit mede dankzij een geheel uit glas opgetrokken achterklep. En anders zorgt de vergaande personalia daar alsnog voor, meent Renault. Ook de nieuwe Twingo zal namelijk weer helemaal naar eigen smaak aan te passen zijn, te beginnen met de keus uit vier frisse kleuren: lichtblauw, wit, geel en rood.

Smart thinking
Al in 2008 is Renault begonnen met het neerpennen van de lijnen van de nieuwe Twingo. En gaandeweg het boetseren van de koets liep het Franse merk naar eigen zeggen Daimler tegen het lijf. En liet die nu net op zoek zijn naar een (technische) basis voor een soortgelijk model voor dochtermerk Smart. Eentje die in 3-deurs- en 5-deursuitvoering te verkrijgen moest zijn. Renault hapte toe om te gaan samenwerken waarna het onmiddellijk deze eyeopener intekende. Want als vijfdeurs verkrijgbaar, dat is de Twingo nooit geweest. Tot nu. Kijk namelijk nog maar eens goed naar de C-stijl. In het hoekje. Daar weggemoffeld in het zwart zit de deurgreep voor het openen en sluiten van één van de twee extra portieren. Een designtrucje dat natuurlijk eerder is toegepast bij de Clio.

0.9 TCe
Een achterwielaandrijver dus. Dat bracht niet alleen maximale zitruimte met zich mee, ook beweert Renault dat het de nieuwe Twingo een wendbaar rijgedrag en een uiterst korte draaicirkel geeft. Klein zouden ook de beschikbare motoren zijn, maar dieper dan dit gaat Renault daar momenteel niet op in. Het ligt echter in de lijn der verwachting dat een van de beschikbare krachtbronnen de 0.9 TCe-driecilinder is die te boek staat als een heel fijn machientje. Aan veel grotere motoren hoef je niet te denken. Maar dat wil niet zeggen dat die niet mogelijk zijn, zo bewijst de Renault Twin’Run. De conceptcar die welhaast een perfecte basis vormt voor het reïncarneren van de 5 Turbo en in zekere zin ook de Clio der Clio’s. Daarover dromen we graag nog even verder. Wat zeker is, is dat de nieuwe Twingo zijn première beleeft tijdens de Autosalon van Genève 2014 gedurende de eerste twee weken van maart.