zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 09.01.2014

ww2.autoscout24.nl?article=401822

Nieuws: Kia

Ook Kia geeft acte de presence op de CES

Ja hoor, ook Kia is aanwezig op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Al verscheidene merken hebben er hun laatste technologische snufjes gepresenteerd. En dat op een show die vroeger in het teken stond van koelkasten en tv’s. Kia showt ons heel iets anders, namelijk een reeks vol innovatieve systemen.

De jongste noviteiten die Kia tentoonspreidt richten zich met name op het terrein van informatievoorziening en entertainment. Kia neemt een vlucht met tal van nieuwe technologieën, waarbij het User-centered Driver Concept (UCD) de gezagvoerder is. Daarop wordt namelijk alle informatie over navigatie, snelheid en verkeersinformatie afgebeeld en dat allemaal op een kolossaal 18 inch head-up display. Het 12,3 inch LCD-scherm daaronder informeert de bestuurder op zijn beurt in 3D-weergave over de voertuiginformatie. Allemaal zeer futuristisch aandoend materiaal, maar het oogt niet minder gaaf.

Entertainment
Om de bestuurder naast het kennisgeven van die data ook van het nodige amusement te voorzien presenteert Kia tevens het zogeheten IVI Concept-systeem. Een niet te missen 20 inch multi-touch display in de middenconsole voorziet de bestuurder van auditief en visueel genot. De informatie die IVI gebruikt wordt vergaard via de eigen tablet of smartphone, zodat men ook eenvoudig toegang krijgt tot de eigen diensten, internetradio of de bekende sociale netwerken. De passagiers kunnen op hun beurt weer van hun persoonlijk muziek- en video-voorkeuren genieten door de draadloze ‘mirroring-technologie’. State-of-the-art is de mogelijkheid om binnenin de auto draadloos de telefoon op te laden.

Gebarentaal
Dan nog even attentie voor de UVO VR (Voice Recognition)-technologie dat eveneens z’n tijd ver vooruit is. Het dicteren van berichten, selecteren van muziek of vragen naar de (bekende) weg is immers allemaal mogelijk terwijl de handen netjes aan het stuur en de ogen op de weg blijven. Het systeem reageert namelijk op gebaren of je stem.