zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 12.09.2013

ww2.autoscout24.nl?article=381414

Nieuws: Toyota FCV-R Concept

Toyota bezig met productierijpe waterstofhybride

Toyota zet sterk in op de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen. Met deze FCV-R Concept willen de Jappaners laten zien dat er vooruitgang zit in de waterstoftechniek. Al in 2015 moet er een productierijpe waterstof-Toyota bij de dealers staan.

Toyota heeft al meer dan een miljoen hybridewagens geproduceerd. De Japanners staan bekend als één van de pioniers op gebied van moderne technologieën. Bij werkelijk elke brand- en grondstof wordt gefilosofeerd of het een auto kan voortstuwen, zo ook waterstof. Er zijn meer autofabrikanten die met het gebruik van waterstof hebben geëxperimenteerd, maar Toyota is een van de eerste die deze techniek in serieproductie wil implementeren. Sinds Toyota in 1992 begon met het ontwikkelen van de waterstoftechnologie is er veel vooruitgang geboekt. Deze laatste generatie van deze FCV-R heeft een vermogensdichtheid van 3.0 kW per liter, drie keer meer dan de concept FCV-R uit 2008. FCV-R staat voor Fuell Cell Vehicle Reality en Revolution en is een brandstofcelhybride. Hij zet waterstof om in water en zuurstof en haalt daar zijn energie uit. De huidige FCV-R zou een actieradius van 700 km hebben zonder daarbij CO² uit te stoten. Toyota geeft aan dat de toepassing van de brandstofcel het gebruiksgemak absoluut niet in de weg staat.

Prijzig
Het is duidelijk dat er een fiks prijskaartje aan het seriemodel komt te hangen. Toyota spreekt over een prijs van 'minder dan €80.000,-'. De vraag of is Toyota met die prijs de consument voor zich gaat winnen, zeker met de ontwikkeling van de 'doorsnee' hybride. Toyota heeft er vertrouwen in en wil in 2020 een volledig modellengamma als brandstofcelhybride op de markt brengen en daarmee enkele tienduizenden exemplaren per jaar af zetten.