zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 27.09.2012

ww2.autoscout24.nl?article=313222

Nieuws: Renault Clio Estate

Renault trek doek van Clio Estate

Nooit eerder had de Renault Clio zo’n pakkend design als de nieuwe, vierde generatie. In de regel betekent dit vaak dat functie op de tweede plaats is gezet. Niet bij de nieuwe Clio Grandtour zegt Renault terwijl ‘ie toch gelikt oogt.

'Geïnspireerd op shooting breaks', zo kijkt Renault graag naar de gloednieuwe Clio Grandtour. Dus wel de extra ruimte van een stationwagen, maar de looks van een hatchback, of wellicht beter verwoord, een sportback. Hier is Renault wonderwel in geslaagd. Want door de sterke wigvorm en de aflopende daklijn in combinatie met die spitse neus, het relatief kleine glasoppervlak én de 'verborgen' handgreep van de achterste portieren doet de Clio Grandtour zeker niet meteen als pakezel aan maar eerder als - jawel - een shooting break-achtige. Dat is niet alleen een pre, maar ook uniek in zijn segment. Sowieso is de Clio Grandtour vrij uitzonderlijk aangezien het aantal verkrijgbare compacte stations - in Nederland - op één hand te tellen is. Daarnaast is de kopersmarkt voor dergelijke auto's niet bijster groot. Toch verwacht Renault veel van hun nieuweling, al is de importeur wel zo realistisch dat de hatchback de Clio-kar gaat trekken.

Ruimte
Renault hoopt dat mensen die momenteel een stationwagen uit het C-segment rijden en vanwege economische tijden een stapje terug willen of moeten doen, maar dit niet meteen willen voelen qua ruimte, luxe en comfort zich gelokt voelen door de nieuwe Clio Grandtour. Met 430 liter biedt de Grandtour een kleine honderd liter minder dan zijn grote broer, de Mégane Estate. Dat het Clio-station aangaande voorzieningen en uitstraling ook helemaal in de 21ste eeuw thuishoort heb je al eerder kunnen zien bij de nieuwe 5-deurs Clio - waar we volgende week overigens al mee gaan rijden. Zowel de (standaard)uitrusting als het omvattende personalisatieprogramma van die Renault zullen ook op de Grandtour verkrijgbaar zijn.

Motoren
Bij de motoren is er zoal keuze uit een nieuwe 3-cilinder (TCe 90), goed voor 90 pk en een theoretisch verbruik van 4,4 l/100 km bij een uitstoot van 99 g/km. In tegenstelling tot de hatchback is de Clio Grandtour helaas niet tot 2013 verzekerd van vrijstelling van wegenbelasting, simpelweg omdat hij pas na de jaarwisseling op de markt komt. Een andere benzine is de TCe 120 met 120 pk en turbotechnologie. Gekoppeld aan een EDC-transmissie met dubbele koppeling moet deze garant staat voor vlotte prestaties. Dieselen kan met de 90 pk en 220 Nm sterke dCi 90. Het gemiddelde verbruik dat Renault daarvoor opgeeft is 3,3 l/100 km bij een CO2-uitstoot van 85 g/km. Of er ook een RS van de Clio Grandtour komt? Wij denken van niet.