zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 16.09.2012

ww2.autoscout24.nl?article=311004

Nieuws: MINI Paceman

Officieel: dit is de MINI Paceman!

De MINI-familie gaat verder uitbreiden en verwelkomt het zevende lid genaamd Paceman. Deze Paceman is feitelijk een Countryman Coupé en moet volgens MINI het beste van twee werelden combineren; sportiviteit en een stoer karakter.

Wie in 2001 - toen BMW het merk nieuw leven inblies - had gezegd dat MINI ruim een decennium later een wereldwijd succes was geworden met een portfolio van zeven verschillende modellen was waarschijnlijk voor gek verklaard. En toch is het zo ver. Na de MINI, Cabriolet, Clubman, Coupe, Roadster en Countryman is het nu tijd voor de Paceman. MINI zelf omschrijft hem als SAC (Sports Activity Coupé) en claimt de eerste te zijn die een dergelijke auto voor het compacte segment heeft ontwikkeld. Kanttekening hierbij is wel dat compact relatief gezien moet worden want de Paceman meet een centimeter groter dan de vijfdeurs Countryman waarop hij gebaseerd is: 4.109 mm in totaal.

Design
De gedachte achter het ontwerp van de Paceman is om een auto te maken die zowel een dynamische uitstraling heeft maar tegelijkertijd zijn spierballen laat zien. Aan de voorzijde zien we natuurlijk de grove lijnen van de Countryman met zijn grote koplampen en luchthapper terwijl in het zij-aanzicht duidelijk een coupé te zien is dankzij de aflopende daklijn. Aan de achterzijde is opnieuw gekozen voor grote lichtunits en een vuistgroot MINI-logo. Het interieur is herkenbaar, maar dat hadden we ook niet anders verwacht. Opvallend als altijd is de grote centrale snelheidsmeter. De Paceman is overigens puur ontworpen als vierzitter en daarom is ervoor gekozen om de achterbank te scheiden in twee aparte stoelen. Hier tussenin bevindt zich een railsysteem waar meerdere optionele houders/bakjes in geklikt kunnen worden. Net zoals bij de Countryman dus.

Cooper
Net als de sportief ingestelde Coupé en Roadster zal de Paceman uitsluitend leverbaar worden in Cooper (S)-uitmonstering, met een John Cooper Works-variant in de pijplijn. Dit betekent een keuze uit vier verschillende motoren, allen met dezelfde vermogens- en verbruikscijfers als in de Countryman. Instapper is de Cooper Paceman met 122 pk en 160 Nm. Daarboven staat de tweede benzinevariant, de Cooper S Paceman die het met 184 pk en 240 Nm moet stellen. Dieselen kan natuurlijk ook. Er is keuze uit de Cooper D Paceman (112 pk / 270 Nm) en de Cooper SD Paceman (143 pk / 305 Nm). In alle gevallen ligt de sprinttijd naar 100 km/h 0,1 seconden lager dan die van de Countryman.

Sportief?
En met die sprintcijfers vragen wij ons wel een beetje af of de instappers het label 'sportief' - MINI claimt dat de Paceman aanvoelt alsof je in een kart rijdt - wel waard zijn. Zowel de Cooper als de Cooper D hebben namelijk meer dan 10 seconden nodig om de 100 km/h aan te tikken, zeker niet slecht maar een Nissan Juke Of Skoda Yeti laten ongeveer dezelfde cijfers noteren. En dat zijn auto's die we niet direct als sportief zouden bestempelen. Bovendien zal zijn hogere zwaartepunt net als bij de Countryman invloed hebben op het rijgedrag. Het wordt dan ook afwachten totdat we zelf plaats kunnen nemen achter het stuur van de Paceman om te zien of de Paceman zijn Cooper-badge waard is en of hij het beroemde MINI-bochtenwerk ook in de vingers heeft. Sportiever dan veel concurrenten is hij ongetwijfeld wel, maar echt sportief?

ALL4
Voor wie de Paceman toch vooral als Countryman Coupé ziet en de SUV in deze Brit wakker wil maken is er ALL4-vierwielaandrijving beschikbaar op de Cooper S, D en SD. Deze kan gekoppeld worden aan ofwel een handmatige of automatische versnellingsbak. In extreme omstandigheden is dit systeem in staat om al het vermogen naar de voor- of achterwielen te sturen en zodoende altijd optimale grip te behouden.

Prijs
De nieuwe MINI Paceman debuteert over twee weken op de Autosalon van Parijs om vervolgens vanaf maart 2013 bij de dealers te worden binnengereden. De prijzen zullen net iets hoger liggen dan die van de Countryman.