zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 23.05.2012

ww2.autoscout24.nl?article=292611

Nieuws: Mazda / Alfa Romeo

Alfa Romeo en Mazda slaan de handen ineen

Een verrassende bekendmaking in de autowereld, Mazda gaat Alfa Romeo aan een nieuwe roadster helpen. Het Japanse bedrijf doneert daarvoor de volgende generatie MX-5 en gaat ook de productie voor haar rekening nemen.

Modellen die door twee fabrikanten samen ontwikkeld worden is niets nieuws, de samenwerking tussen Mazda en Fiat (moederconcern van Alfa Romeo) is dat wel. De twee merken werden namelijk niet eerder aan elkaar gelinkt en bovendien krijgt Fiat de basis van de meest succesvolle cabriolet aller tijden in handen. Fiat lijkt het relatief makkelijk te krijgen omdat de nieuwe MX-5 al enige tijd in ontwikkeling is en van de Italiaanse ontwerpers eigenlijk alleen nog een stijlvolle Alfa Romeo-body gevraagd wordt. Daar komt nog eens bij dat de nieuwe Alfa Romeo, die wellicht weer Spider gaat heten, geproduceerd zal worden in Hiroshima waar tevens de MX-5 van de band loopt. Wat wel merkspecifiek blijft is de motorisering, Alfa Romeo zal haar eigen (Fiat-)motoren gaan gebruiken.

Voordeel?
Deze nieuwe Alfa Romeo zou zomaar een gouden greep kunnen zijn voor het Italiaanse merk. Het MX-5-platform heeft zich immers al bewezen als zeer succesvol en zou met de juiste looks en prijs een succesnummer kunnen worden. Waar zit dan het voordeel voor Mazda? Zij geven immers hun grootste troefkaart deels uit handen. Enerzijds zal Fiat misschien een financiële compensatie naar Japan hebben overgemaakt, anderzijds is ook bekend gemaakt dat de samenwerking in de toekomst meer modellen zou kunnen gaan beslaan. Dus wellicht zien we over een paar jaar een kleine Mazda gebaseerd op de Fiat 500? Op het open rijden in de nieuwe Alfa Romeo moet nog wel even gewacht worden, de productie zal pas in 2015 van start gaan.