zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 25.04.2012

ww2.autoscout24.nl?article=287560

Nieuws: Ferrari HY-KERS

Ferrari toont hybride-V12

Terwijl de F12berlinetta nog volop in de schijnwerpers staat maakt Ferrari zich al weer op voor hun volgende paradepaard, de opvolger van de Enzo. Op de onthulling van die supersportwagen is het nog even wachten, maar al wel heeft Ferrari diens (hybride)motor gepresenteerd in Peking.

In de basis is de motor voor de opvolger van de Ferrari Enzo een afgeleide van de 740 pk sterke 6.3 liter V12 in de F12berlinetta. Om tot nog meer vermogen te komen - vermoedelijk zo'n 900 pk - maar het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot tegelijkertijd niet de spuigaten uit te laten lopen zal de nieuwe Ferrari tevens beschikken over HY-KERS, een doorontwikkeling op het eerdere KERS-systeem van het merk.

Elektromotoren
De getoonde aandrijfunit op de Auto China in Beijing bestaat uit een midscheeps geplaatste twaalfcilinder motor en een transmissie met een dubbele koppeling, gekoppeld aan een elektromotor. Een tweede elektromotor is bedoeld voor de hulpsystemen en is voor de V12 geplaatst. Een batterij zorgt voor de voeding en zal een nog nader te bepalen plek in de Ferrari F70 (codenaam) krijgen.

Compensatie
Twee jaar na het getoonde KERS, gemonteerd op de 599, is Ferrari zover dat het hulpsysteem significant lichter, kleiner en sterker is dan het origineel en serieus kan bijdragen aan verhoogde prestaties. Uiteraard drukt ook HY-KERS nog altijd onnodig op het gewicht van de auto, maar Ferrari heeft zich als doel gesteld dat voor iedere kilogram die het systeem weegt er 1,36 pk aan vermogen bijkomt. Het totale vermogen stijgt hierdoor met ongeveer 10% terwijl de emissies in vergelijk met een hybrideloze V12 circa 40% lager liggen.

Krachtige ECU
In de experimentele fase heeft de nieuwe aandrijflijn laten zien het gewenste resultaat te kunnen bereiken. Binnenkort moeten de praktijktests tijdens de ontwikkelingsfase uitwijzen of de hybride-V12 dit vast kan houden. Gestreefd wordt in ieder geval naar een vlekkeloze en voortdurende vermogensoverdracht tussen de elektromotor aan de benzinemotor, terwijl tijdens het remmen de elektromotor als een generator dient. De kinetische energie die daarbij vrijkomt zal vervolgens worden gebruikt om de accu bij te laden. Deze taak wordt aangestuurd door een ECU die ook afkomstig is uit de Formule 1 en tevens het gigantische vermogen distribueert naar de hulpsystemen (stuurbekrachtiging, rembekrachtiger, airconditioning, onboard systemen).