zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 01.03.2012

ww2.autoscout24.nl?article=277682

Nieuws: Ferrari F12berlinetta

De Ferrari F12berlinetta

Geen F620 GT, maar F12berlinetta. Dat is de aan elkaar geschreven naam van de nieuwe Ferrari. Het bekt nog altijd niet zo lekker als Aventador, maar wat zal het Lamborghini heet onder de voeten worden nu deze 740 pk sterke hengst is gaan steigeren.

Extreem, agressief, beestachtig, bruut, noem het wat je wilt, de nieuwe F12berlinetta, naar de hand van Pinifarina en Ferrari's eigen Centro Stilo grijpt je naar de keel. En niet alleen bij jou en mij, ook Lamborghini zal met enige nervositeit hebben uitgekeken naar de Ferrari die de vijf jaar oude 599 GTB komt opvolgen. Nu de F12berlinetta er is kunnen allen de balans gaan opmaken. Wat heeft Ferrari ons en zichzelf geflikt?

Specs
Ferrari F12berlinettaAls verlengstuk van het overdadige design ligt er vlak achter de vooras een 6.262 cc metende V12 dat Ferrari 'het begin van een nieuwe generatie twaalfcilinders' noemt. Wat dat precies inhoudt gaan we waarschijnlijk nog achterkomen, nu vinden we vooral de specificaties belangrijk. Maar liefst 740 pk weet de F12berlinetta op te wekken, veertig meer dan zijn grootste rivaal op een steenworp afstand van zijn eigen kraambed en een ook voor sportwagenbegrippen gigantische 120 pk meer dan de 599. Het koppel van het atmosferische blok is met 690 Nm zowaar nog indrukwekkender, des te meer omdat 80 procent daarvan al vanaf 2.500 tpm vrijkomt. Het maximumvermogen wordt pas bereikt bij een hoge 8.500 tpm.

Snelste ooit
Dat de F12berlinetta de 599 GTO prompt naar de tweede rang verwijst en zelfs de 599FXX het vuur aan de schenen legt bewijst ook de acceleratie vanuit rust naar 100 km/h; 3,1 seconden doet de nieuwe Ferrari daarover. Van 0 naar 200 km/h duurt nauwelijks langer dan acht tellen en wie durft galoppeert deze hengst helemaal door tot 350 km/h. Tot slot meldt Ferrari ook graag nog even de rondetijd van de F12berlinetta op Fiorano. Met 1 minuut en 23 seconden is die sneller dan welke straatlegale auto uit Maranello ook en slechts luttele seconden langzamer dan Ferrari's rijdende testlaboratorium, de eerdergenoemde 599FXX.

Koorddanser
De fabrikant beweert dat de F12berlinetta veel meer is dan brute kracht in een pakkend omhulsel. Zo ging veel aandacht uit naar een andere benadering van Ferrari's traditionele transaxle lay-out. De Italianen schoven daar waar en zoveel mogelijk met de belangrijkste bouwstenen: motor, transmissie, wielophanging en meubilair. Het uiteindelijke resultaat is een compactere en lichtere (1.525 kg) GT met een lager zwaartepunt dat iets meer naar achteren is komen te liggen; 54% van het wagengewicht leunt op de achteras van de F12berlinetta. Daarnaast is de maximale neerwaartse druk aanzienlijk verhoogd, te weten met 76 procent (123 kg bij 200 km/h). Mede als gevolg hiervan noteert de F12berlinetta beduidend betere emissiewaardes. Ferrari geeft 15,0 l/100 km en een gemiddelde uitstoot van 350 g/km op. Voor Nederlandse klanten niet geheel onbelangrijk aangezien de vraagprijs er sterk van af hangt.

De nieuwe Ferrari F12berlinetta beleeft zijn debuut op de Autosalon van Genève en zal daar zonder meer één van de grootste blikvangers zijn. Op 8 maart opent deze autoshow zijn deuren voor het publiek.