zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 13.12.2011

ww2.autoscout24.nl?article=263980

Nieuws: Renault Twingo

De vernieuwde Renault Twingo

De Renault Twingo is tot dusver goed voor 21 duizend verkochte exemplaren in 2011. Tel daarbij zijn derde positie op de Europese markt bij op en het behoeft geen uitleg dat de Twingo een gouden ei is voor Renault. Maar ook gouden eieren hebben een houdbaarheidsdatum. Een nieuwe laag was dan ook nodig om te prolongeren. Of die eveneens van goud is ervaren we in en rond het Spaanse Bilbao.

De voornaamste reden dat de Twingo tot dusver 21.000 keer bij de Nederlandse dealers de showroom uit reed is simpel maar doeltreffend: wegenbelastingvrij te rijden voor particulieren en 14% bijtelling in het geval van lease. Met aangescherpte motoren blijft Renault's kleinste dat ook na 1 juli 2012. Prolongatie verzekerd, daarin kunnen we kort zijn. Zeker nu de auto weer een aansprekend en hip uiterlijk heeft meegekregen. Maar eigenlijk rijdt de Twingo ook best prettig. Als TCe in Gordini-trim tenminste, want dat is de enige motorisering die we tot nu hebben beproefd in Bilbao.

Basismotor
Renault TwingoEen lekker hitsig viercilindertje die TCe welke in staat is vlottere prestaties neer te zetten dan het op basis van de cilinderinhoud - 1.200 cc - doet vermoeden. Door de hulp van een kleine turbo wordt er toch nog 100 pk gerealiseerd. Daardoor, plus het feit dat de turbomotor goed bij de les is en liniair kracht opbouwt, wil de nog geen duizend kilogram wegende Twingo best vooruit. Soms moet je daarvoor een keer terugschakelen, maar dat is geen vervelende handeling. Hoewel dit soms wat hakerig verloopt zitten we nooit mis. Gewoon prima.

Gordini
Dat deze uitvoering ook nog eens behoorlijk strak de hoek omgaat komt door het Gordini-pakket. Daartoe behoren onder andere stijvere veren en een stuggere demping. De gewone versies zouden ook best stevig zijn, maar tevens Frans comfort bevatten. Dat gaan we later meemaken. Over een klein half uurtje wordt de 1.5 dCi ons voorgereden, veruit de meest populaire onder de Nederlanders. Het waarom hebben we al uitgelegd, en hoe deze diesel rijdt kun je binnenkort lezen in onze volledige rij-impressie.

Prijzen
Terwijl we kennismaken met de vernieuwde Twingo heeft Renault ook de prijzen bekendgemaakt. Die beginnen bij € 8.490,- voor de 1.2 16V 75 ECO2 in Authentique-uitvoering. Dat model bevat zaken als cruise control, elektrische ramen, zij-airbags en bumpers in carrosseriekleur. De Collection-uitvoering kost minimaal € 9.690,- en biedt daarbij ook airco, een radio/CD-speler en elektrische buitenspeigels. De Dynamique laat zich als topmodel ook uitrusten met climate control, USB en Bluetooth, verschuifbare en neerklapbare stoelen achter en een met leer bekleed stuurwiel. De Dynamique kost in combinatie met de basismotor € 10.390,-. Wie wil dieselen kan kiezen voor de goedkoopste wegenbelastingvrije diesel van Nederland (de genoemde dCi 85 ECO2) welke € 10.490,- kost.