zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 06.01.2011

ww2.autoscout24.nl?article=203193

Nieuws: Volvo XC30

XC30 voorrang op nieuwe S40

Volvo ziet het succes van de BMW X1 en broedt op een soortgelijke auto. Bovendien is de XC60 hun best verkopende model op dit moment. Modellen met de ‘X-factor’ scoren dus en zodoende legt Volvo de prioriteit bij de XC30. Hiervoor wordt de nieuwe S40 naar een later tijdstip verschoven.

Met het succes van de XC60 en aanhoudende populariteit van (compacte) crossovers heeft Volvo de komst van de XC30 naar voren geschoven. Over iets meer twee jaar kunnen we hem verwachten. Eigenlijk is dat alsnog aan de late kant. BMW's X1 heeft al enige tijd het alleenrecht in het hogere crossover-segment en Audi heeft laten weten dit jaar de Q3 te lanceren. Ook Mercedes-Benz is achter de schermen druk bezig met de in de wandelgangen genoemde GLC, het kleine broertje van de GLK.

Achttien maanden
Toch lijkt Volvo hier zich niet druk om te maken. "Ik bouw liever slechts twee à drie goede producten dan doe verwoede pogingen om in elk segment met een model aanwezig te zijn", aldus de van Volkswagen overgekomen en kersverse Volvo-topman Stefan Jacoby. Een andere reden dat Volvo de tijd neemt voor de XC30 is dat de Zweedse fabrikant überhaupt niet de technische capaciteit heeft om naast de bestaande modellen zich ook te richten op diverse nieuwe producten. Dat is ook de reden waarom de nieuwe S40 tijdelijk in de ijskast is gezet. Jacoby verwacht dat de 'bevriezing' zo'n achttien maanden duurt.

Lang voor China
Met een lengte van ongeveer 4,35 meter en typische Volvo stijlelementen zal de Volvo XC30 naar verwachting in grote lijnen een kleine versie van de XC60 zijn. Een dynamisch uiterlijk en een hoogwaardig interieur staan bij de compacte crossover centraal. Qua rijdynamiek grijpt Volvo terug op het 4x4-platform van de C30 in de hoop dat het eindresultaat jongere kopers naar het merk trekt. Verwacht echter nu niet dat de XC30 een auto vergelijkbaar met de BMW X1 zal zijn. Volvo's interpretatie van dynamiek is een mix van nog altijd veel comfort en een vleugje sportiviteit - zie de Volvo S60. De XC30 biedt plaats aan vijf inzittenden. In China kunnen er meer personen plaatsnemen, niet vanwege de kleinere gemiddelde lichaamslengte daar maar vanwege het in Azië willen uitbrengen van een verlengde versie van de XC30.