zonder beelden
AutoScout24
AutoScout24 Magazine

Artikel gepubliceerd op 22.12.2010

ww2.autoscout24.nl?article=201998

Nieuws: Mercedes-Benz B-klasse

Mercedes-Benz B55: de betere stageprojecten

Een marktonderzoek, het in kaart brengen van logistieke issues of goed in de gaten houden hoe de smaakpupillen van de leidinggevende erbij staan…dat is de stageopdracht voor het gros van de studenten. Niet dat van twaalf stagiaires van de Mercedes-facultiteit in Rastatt. Zij mochten zich uitleven op een B-klasse.

Het is zeker een van de betere stageprojecten: ontleed een Mercedes B-klasse, zie er een dikke V8-motor in te krijgen en zorg dat het ook nog een beetje rijdt. Twaalf trainees kregen deze opdracht van hun stagebegeleider Peter Wesp. Zo gezegd, zo gedaan. De B 200 CDi was een peuleschilletje voor het stageteam, lastiger bleek de 5.5 liter V8 - uit de E 500 - in het krappe motorcompartiment van de B te proppen. Het lukte, maar vraag de heren achteraf niet hoe. Ineens had de B-klasse 388 pk en een koppel van 575 Nm.

Mercedes B-klasseOud ijzer
Voor een B-klasse - dat maximaal is berekend op 200 pk - is dit uiteraard niet in de koude kleren gaan zitten. Dus moest men aan de slag met onder andere de ophanging en de besturing. Even snuffelen in de oud ijzercontainer van Mercedes en daar lag zowaar een geschikte achteras van de W10, een E-klasse van een paar generatie geleden. De grotere remschijven zijn afkomstig van een C32 AMG, ook al wat jaartjes oud, en een beetje knutselen aan de stuurinrichting liet de B fatsoenlijk de bocht om rollen. Het chassis moest daarvoor wel eerst verstevigd worden. Lassen kunnen de betreffende heren dus voortaan ook. K&W wilde de aangepaste vering en demping wel sponsoren. De 18 inch wielen zijn origineel van AMG.

Mercedes B-klasseEenmalig
Het resultaat is de B55 die eruit ziet als een normale bijna Mercedes-Benz B-klasse, maar binnen de zes seconden naar de 100 km/h kan accelereren en een topsnelheid heeft van meer dan 250 km/h bereikt. Peter Wesp kan trots op zijn protegés zijn. Helaas blijft het bij dit ene exemplaar. Mercedes is niet van plan hem in het programma van AMG op te nemen.