Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Op de juiste manier onderhandelen

In sommige landen is het onbeschoft om niet te onderhandelen over een prijs. In Nederland rust op ‘onderhandelen’ vaak een taboe. Dat is nergens voor nodig. We kunnen onderhandelen over een prijs van een occasion alleen maar aanmoedigen, zolang je dat maar wel op de juiste manier doet.

De prijs bepaalt alles

De prijs bepaalt in feite of de koop van een occasion groen licht krijgt, of niet. Mogelijk zet de verkoper direct alle stoplichten op rood: de prijs is vast en er is geen ruimte voor onderhandeling. Dat kan gebeuren, maar in de meeste gevallen staan de ‘stoplichten’ op oranje: ruimte om over de prijs te onderhandelen is er vrijwel altijd.

Gulden middenweg

Blijf tijdens deze onderhandelingen altijd vriendelijk. Jij bent uit op een goede deal, maar de verkoper ook. Uiteindelijk is het zoeken naar de gulden middenweg. In principe is dat in een notendop het belangrijkste aspect van onderhandelen. Maar er zijn natuurlijk veel meer factoren van invloed. Het begint namelijk met een goede voorbereiding. Om je goed op weg te helpen, zetten we tien tips op een rij.

TIP 1: Doe vooraf je huiswerk

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over het type auto dat je wilt kopen. Onderzoek de marktwaarde, ken de gemiddelde prijzen en lees recensies over het model en de prijsklasse van de auto. Zo weet je ook wat eventuele nadelen van het model zijn. Door kundig over te komen, neemt een verkoper je ook veel serieuzer.

TIP 2: Bepaal je budget:

Stel van tevoren een realistisch budget vast en houd je eraan tijdens de onderhandelingen. Laat je niet verleiden om buiten je financiële grenzen te gaan. Een deal moet comfortabel voelen. Is dat niet het geval, denk er dan aan dat ‘nee’ ook een antwoord is.

TIP 3: Begin met een redelijk bod

Tactisch bieden is belangrijk. Start met een prijs die iets onder je eigen grens ligt. Dit geeft je ruimte om te onderhandelen zonder meteen je maximale budget te onthullen. Kom je er niet uit? So be it, dan was dit wellicht niet de auto voor jou.

TIP 4: Toon interesse, maar ook terughoudendheid

Laat de verkoper zien dat je geïnteresseerd bent, maar toon ook dat je bereid bent om weg te lopen als de deal niet aan je verwachtingen voldoet. Dit kan je onderhandelingspositie versterken. Mogelijk roept de verkoper je terug.

TIP 5: Focus op totale kosten, niet alleen op de aankoopprijs

Onderhandel niet alleen over de aankoopprijs, maar houd ook rekening met andere kosten zoals belastingen, verzekering, registratie en mogelijke extra's die je wilt toevoegen. Een auto kopen is een ding, de auto rijden is een volgende stap. Bij autobezit horen diverse kosten. Een belangrijke factor is het voertuiggewicht. Wegenbelasting is in Nederland niet goedkoop. Hoe lichter een auto, hoe lager de maandlast.

Negociar correctamente

TIP 6: Let op non-verbale signalen

Let goed op de lichaamstaal van de verkoper. Soms kun je aan hun reacties afleiden of er nog ruimte is voor verdere onderhandelingen. Het kan ook zijn dat je merkt dat een verkoper maar weinig kaas heeft gegeten van het betreffende model. Dat kan frustrerend zijn, helemaal als de auto in kwestie een liefhebbersauto pur sang is. Blijf in dit soort gevallen ook rustig en vriendelijk.

TIP 7: Onderhandel over extra's

Als de verkoper niet bereid lijkt te zijn om veel van de prijs af te doen, kun je onderhandelen over extra's zoals gratis onderhoud, garantieverlenging, nieuwe banden, of andere accessoires. Mogelijk heeft de occasion wat schade. Vraag dan of het bedrijf de schade wil verhelpen. Dit kan een leuke deal opleveren.

TIP 8: Speel verschillende dealers tegen elkaar uit

Als je meerdere dealers of autobedrijven hebt bezocht, kun je hun aanbiedingen tegen elkaar uitspelen. Dit kan helpen om de prijs verder omlaag te krijgen, helemaal als een auto al langere tijd te koop staat.

TIP 9: Neem de tijd

Haast je niet in de onderhandelingen. Neem de tijd om te praten, te luisteren en na te denken voordat je akkoord gaat met een deal.

TIP 10: Let op het aanbod

Het is verstandig om het aanbod van het betreffende model goed in de gaten te houden. Ben je weg van een bepaalde auto, markeer hem dan als favoriet in de AutoScout24-app. Je kunt de ‘ontwikkelingen’ van het model zo op de voet volgen. Mogelijk volgt er een prijsaanpassing of kom je erachter dat de auto al maanden te koop staat. Dit kan je onderhandelingspositie versterken. Als de verkoper een verhaal vertelt dat er nog drie andere mensen komen kijken, dan weet jij wel beter. Een bedrijf zal er alles aan doen om een auto te verkopen. Het is aan jou om daar slim op in te spelen.

Algemene tips

Tot slot nog wat algemene tips. Onthoud dat onderhandelen over een auto een tweerichtingsproces is. Zowel jij als de verkoper wil een goede deal sluiten. Houd het respectvol en open en probeer een win-win situatie te bereiken. Informeer naar mogelijkheid van (grote) kortingen als er sprake is van onvoorziene gebreken of schade aan de auto die tijdens de bezichtiging of proefrit duidelijk worden. Informeer naar argumenten over de voordelen en kwaliteit van de auto om de vraagprijs te rechtvaardigen.

Prijsonderhandelingen telefonisch?

Je kan bij het eerste telefonische contact beter geen prijsonderhandelingen voeren. Je wilt de auto eerst bekijken toch? Op basis van de bezichtiging en een proefrit doe je een bod. Wie alleen over de prijs wil praten, is meestal geen serieuze koper.

Download gratis een invulbare koopovereenkomst https://www.autoscout24.nl/cms-content-assets/30L1VYBvcMI8pkgpbOkOZd-ff5180ac3b77402822a74ed8879c8d62-220125-AS24_Koopovereenkomst_NL_-_INVULBAAR.pdf

FAQ

Het kan gebeuren dat een verkoper bijzonder onvriendelijk is, of gefrusteerd raakt omdat de prijs niet naar zijn of haar zin is. Blijf in die gevallen gewoon rustig. Het is sowieso verstandig om altijd iemand aan je zijde te hebben tijdens een bezichtiging. Je partner, een van je ouders of gewoon een goede vriend. Zo sta je altijd sterk. Kom je er niet uit, bedank dan voor de tijd die de verkoper genomen heeft en beëindig op vriendelijke wijze het gesprek.

Absoluut! Bij de aankoop van een occasion bij een professioneel autobedrijf is een koopcontract vanzelfsprekend. Maar als je een auto bij een particulier koopt niet. Het opstellen van een koopcontract of koopovereenkomst biedt extra zekerheid, want het creëert een juridisch bindende overeenkomst tussen de koper en de verkoper. Dit betekent dat beide partijen wettelijk verplicht zijn om zich aan de voorwaarden van het contract te houden. Het contract vermeldt de overeengekomen verkoopprijs en de betalingsvoorwaarden. Het koopcontract kan ook bepalen of de verkoper enige garanties biedt met betrekking tot de staat van het voertuig. Ook kan het de aansprakelijkheid van de verkoper beperken of uitsluiten na de verkoop. Een koopcontract helpt beide partijen te begrijpen welke verantwoordelijkheden ze hebben in geval van defecten of problemen met de auto na de aankoop.

Alle artikelen

Fraude advertenties en e-mails

Auto schorsen: hier moet je op letten

Advies · Onderhandelen en verkopen
Tips bij een proefrit

Proefrit tijdens de verkoop

Advies · Onderhandelen en verkopen
All safe paying & safe car sell

Veilige betaling

Advies · Onderhandelen en verkopen
Ontdek meer