Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Auto bij particulier of autobedrijf kopen?

De auto van een particulier kopen of bij de dealer? Op deze vraag is eigenlijk geen goed of fout antwoord, maar het is wel belangrijk dat je je bewust bent van de punten waar je op moet letten. Het kopen van een auto bij een particulier of bij een dealer verschilt namenlijk nogal.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een occasion?

Het kopen van een auto kan uitdagend zijn, of je nu koopt bij een particuliere verkoper of een autobedrijf. Een auto is immers een complex stuk techniek. Je kunt voor hoge kosten komen te staan als er gebreken aan het licht komen. Daarom loop je bij de aankoop van een auto altijd risico’s, maar met een goede voorbereiding zijn die beperkt. Vaak begint de aankoop van een auto met zoeken in het online aanbod, bijvoorbeeld op AutoScout24.

Bij het zoeken naar een occasion is het handig als je vooraf – nog los van het type auto en de opties - de randvoorwaarden bepaalt. Wil je garantie of vind je het oké om eventuele risico’s zelf te dragen? Wil je qua prijs het onderste uit de kan halen of vind je het niet erg om wat meer te betalen als je koopt van een deskundige partij? De antwoorden op deze vragen geven uitsluitsel of je beter uit bent bij een particuliere verkoper of een autobedrijf. Verder zijn er een aantal fases bij de aankoop van een auto waar we op de volgende subpagina’s dieper op ingaan:

  • Voorbereiding aankoop: welke auto wil je kopen? Wat verlang je van een auto? Zo vind je jouw droomauto en de beste aanbieding.
  • Aankooptransactie: alles over het veilig en vertrouwd kopen van je auto. Van het contact met de verkoper tot de proefrit en betaling.
  • Autokosten: de financiën in één overzicht. Hier vind je alle informatie over budget, autokosten en afschrijving.

Kopen bij een autobedrijf

null

Heb je weinig autokennis en wil je je bij de aankoop van een auto goed laten adviseren? Dan kan het lonend zijn om bij een autobedrijf te gaan shoppen. Bij het kiezen tussen een particuliere verkoper of een autobedrijf biedt het autobedrijf een veiligere keuze, hoewel je doorgaans duurder uit bent dan bij een particulier. Maar de voordelen van een autobedrijf kunnen opwegen tegen de eventuele meerprijs.

Autobedrijven hebben over het algemeen een uitgebreide selectie auto's in verschillende prijsklassen, merken en modellen. Je kan dan verschillende opties vergelijken en kiezen wat het beste past bij het wensenlijstje en budget. Bovendien lopen bij de meeste autobedrijven professionele verkoopmedewerkers rond die goed advies kunnen geven en meer kunnen vertellen over de specificaties en de onderhoudshistorie van de auto. Ook kan een autobedrijf jou helpen bij het kiezen van een geschikte financieringsoptie voor de aanschaf van jouw nieuwe auto of occasion.

Een van de belangrijkste voordelen van het kopen bij een autobedrijf is de garantie. Deze biedt een bepaalde mate van bescherming als er een technisch probleem is met de auto na de aankoop. Auto’s waarbij een autobedrijf garantie geeft, worden om die reden doorgaans aan een technische keuring onderworpen. Mankementen worden dan indien nodig gerepareerd. Dit is vooral waardevol bij de aankoop van een occasion, waarbij verborgen gebreken en onvoorziene reparaties een punt van zorg kunnen zijn. Dus voor de hogere vraagprijs bij een autobedrijf krijg je een stukje gemoedsrust. En kan je bent verzekerd van aanvullende diensten en de professionaliteit van het autobedrijf.

Dat neemt niet weg dat je altijd waakzaam moet blijven. Controleer daarom altijd of het autobedrijf waar je mee te maken hebt een goede reputatie heeft. AutoScout24 helpt je bij het kiezen van een goed en betrouwbaar autobedrijf door bij iedere professionele aanbieder de recensies van consumenten weer te geven. Op deze manier krijg je direct een goed beeld van de reputatie van het betreffende autobedrijf.

Vergeet ook niet om een proefrit te maken en de auto te laten inspecteren door een onafhankelijke monteur. En zelfs als je koopt bij een autobedrijf, weet dan dat er altijd nog wel wat ruimte is voor onderhandelen over de prijs. Een autobedrijf heeft ook de voorkeur boven een particuliere verkoper als je een auto in te ruilen hebt. Dan kan je daarover ook meteen een deal sluiten. Koop je een auto van een particulier dan zal je immers zelf je oude auto moeten zien te verkopen. Met als risico dat dat niet lukt en je plotseling met twee auto's en de kosten daarvan zit opgescheept.

Het kopen van een auto bij een autobedrijf biedt een veiliger en mogelijk eenvoudiger aankoopproces. Maar het is nog steeds van vitaal belang om grondig onderzoek te doen, slimme vragen te stellen en waakzaam te blijven om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke deal krijgt. AutoScout24 helpt hierbij door een breed scala auto's aan te bieden en nuttige informatie te verstrekken om kopers te ondersteunen bij hun keuze.

Voordelen:

  • Garantie: bij een autobedrijf krijg je doorgaans een garantie op de auto die een bepaalde mate van bescherming tegen onverwachte kosten biedt.
  • Groot aanbod: autobedrijven hebben meestal een breed aanbod van verschillende merken en modellen.

Nadelen:

  • Duurder: autobedrijven zijn doorgaans duurder dan particuliere verkopers vanwege de extra services die ze bieden en de overheadkosten die ze moeten dekken.
  • Minder onderhandelingsruimte: autobedrijven bieden doorgaans minder ruimte voor prijsonderhandelingen.

Zoeken naar dealerauto's

Kopen bij de particulier

null

Het kopen van een auto bij een particuliere verkoper kan een aantrekkelijke optie zijn, vooral voor diegenen die veel waar voor hun geld willen en veel kennis van zaken hebben. Hoewel het kopen bij een particulier meestal gunstig is als het gaat om de aanschafprijs, komt deze keuze wel met de nodige uitdagingen en risico's.

Bij het kopen van een particulier heb je vaker dan bij autobedrijven de mogelijkheid om te onderhandelen over de prijs. Particulieren hebben niet te maken met overheadkosten of aansprakelijkheidsrisico’s en kunnen daarom een lagere prijs vragen. Dit kan betekenen dat je een geweldige deal krijgt op een auto die je anders misschien niet had kunnen betalen. Daarnaast kan de communicatie met een particuliere verkoper persoonlijker en minder formeel zijn dan met een autobedrijf. Dat is niet alleen prettig in de omgang, maar zo kan je waardevolle inzichten krijgen in het verleden van de auto en hoe de huidige eigenaar ermee omsprong.

Aan de lagere aanschafprijs die je doorgaans bij een particulier betaalt kleeft een risico: het gebrek aan garantie. Dit betekent dat de kosten voor reparatie waarschijnlijk voor jouw rekening zijn als er iets misgaat met de auto na de aankoop. Daarom is een grondige inspectie door een betrouwbare monteur voorafgaand aan de aankoop van cruciaal belang. Bovendien loop je een hoger risico op oplichting dan bij een erkend autobedrijf, hoewel de meeste particuliere verkopers eerlijk zijn. Wees daarom extra zorgvuldig bij het controleren van de documentatie van de auto, inclusief het kentekenbewijs, de APK-geschiedenis en de onderhoudshistorie.

Een andere uitdaging bij het kopen van een particulier is dat je ter plekke niet de mogelijkheid hebt om verschillende auto’s met elkaar te vergelijken. Je moet dus vooraf al een goed idee hebben van de auto die je zoekt. Het kan langer duren om de juiste auto te vinden, vooral als je op zoek bent naar een specifiek merk, model of kleur.

Bij het kopen van een particulier zijn geduld, grondig onderzoek en een voorzichtige aanpak de sleutels tot succes. AutoScout24 helpt je om risico's te beperken en het zoeken naar de juiste auto te vergemakkelijken. Vergeet niet om altijd een proefrit te maken en, indien mogelijk, de auto te laten inspecteren door een professionele en onafhankelijke technicus. Hoewel het kopen bij een particulier enige risico's met zich meebrengt, kan het met de juiste voorzichtigheid en voorbereiding een verstandige keuze zijn.

Voordelen:

  • Vaak goedkoper: Particuliere verkopers hebben doorgaans geen overheadkosten zoals een autobedrijf, en daardoor kunnen ze vaak lagere prijzen bieden.
  • Ruimte voor onderhandelingen: Particuliere verkopers zijn vaak meer bereid om te onderhandelen over de prijs.

Nadelen:

  • Geen garantie: Particuliere verkopers bieden meestal geen garanties. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor eventuele mechanische problemen na de aankoop.
  • Mogelijk verborgen gebreken: Het is soms moeilijk om de staat van de auto volledig te beoordelen. Een grondige inspectie is essentieel.

Zoeken naar auto's van particulieren

Tips:

Of je nu koopt bij een particulier of een autobedrijf, voor- en nadelen zijn er altijd. Let daarom altijd op de volgende punten als je een nieuwe of gebruikte auto gaat kopen.

  • Doe onderzoek: dit is de eerste en waarschijnlijk de belangrijkste stap in het proces van het kopen van een auto. Ken het merk, het model en het bouwjaar van de auto waarin je geïnteresseerd bent en weet wat een redelijke prijs is. AutoScout24 is een uitstekende bron om prijzen te vergelijken en een overzicht van de markt te krijgen.
  • Laat een onafhankelijke aankoopkeuring uitvoeren: of je nu bij een particulier of een autobedrijf koopt, overweeg om een betrouwbare monteur mee te nemen of de auto naar een onafhankelijk autobedrijf te brengen voor een grondige inspectie voordat je de aankoop afrondt. Dit kan je helpen om potentiële problemen te ontdekken die je op het eerste gezicht misschien niet opmerkt.
  • Maak altijd een proefrit: een auto kan er geweldig uitzien, maar de enige manier om echt te weten hoe hij rijdt en aanvoelt, is door achter het stuur te kruipen. Tijdens een proefrit kan je ook controleren of alle functies van de auto naar behoren werken, van de airconditioning tot de ruitenwissers en de remmen.

Alle artikelen

De garantie van een auto

Garantie bij aanschaf van een auto

Advies · Voorbereiding aankoop
Garantiekeurmerk

Garantiekeurmerken: welke zijn er en waar moet je op letten?

Advies · Voorbereiding aankoop
De juiste keuze

De juiste keuze

Advies · Voorbereiding aankoop
Ontdek meer