U bent hier: Advies Voor de koop > Kopen bij autobedrijf of particulier

 

Dealer of particulier?

Heeft u al een bijzondere auto in gedachten? Dan is de vraag: kunt u beter kopen bij een particulier of van een professioneel autobedrijf? Allereerst moet u de juridische verschillen kennen.

Kopen van een professioneel autobedrijf

Bij het kopen van een professioneel autobedrijf is het waarschijnlijker dat de auto goed is getest, en gerepareerd voor zover dit nodig was. Daarnaast heeft het recht u een extra bescherming gegeven, het is een consumentenkoop, en dit maakt dat u meer bescherming heeft.
Voordelen voor de koper: Indien er defecten zijn dan kan aansprakelijkheid niet meer volledig worden uitgesloten. Dus de kleine lettertjes zijn niet belangrijk meer, want rammelende clausules in overeenkomsten zijn ongeldig.

Voor meer informatie over consumentenbescherming zie: www.consuwijzer.nl

BOVAG garantie

BOVAG-leden geven u bij aankoop van een gebruikte personenauto vanaf 4.500 euro altijd BOVAG Garantie (tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk uitgesloten op de koopovereenkomst). Ook krijgt u BOVAG Garantie indien het aankoopbedrag weliswaar minder bedraagt dan 4.500 euro maar meer is dan 35% van de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto. Sinds 1 november 1998 is voor personenauto's het BOVAG-garantiebewijs gekoppeld aan de Nationale Auto Pas: de zogenaamde BOVAG Garantiepas. Bij de aanschaf van een occasion vanaf 4.500 euro wordt deze pas veelal afgegeven.

De zekerheden van de BOVAG Garantiepas:

  • zekerheid met betrekking tot garantie én geschiedenis van de kilometerstand van de auto (NAP);
  • standaard BOVAG Garantie van minimaal 3 maanden op onderhoud- en reparatiewerkzaamheden;
  • standaard BOVAG Garantie van minimaal 6 maanden op verborgen gebreken van gekochte gebruikte auto's en onderdelen/toebehoren;
  • duidelijke en betrouwbare voorwaarden getoetst door o.a. ANWB en Consumentenbond;
  • onafhankelijke bemiddeling bij een geschil;
  • geschillenbeslechting bij de Stichting Geschillencommissie.

U herkent BOVAG-leden aan het gele BOVAG logo bij de advertentie van de auto.

Aankoop van een particulier

Je kunt waarschijnlijk een gunstiger prijs bereiken als u koopt bij een particulier. Helaas heb je geen uitgebreide bescherming van de rechten van een consumentenkoop.
U heeft daarom geen recht op garantie, tenzij u hierover schriftelijke afspraken maakt met de verkoper.

De verkoper is slechts wettelijk aansprakelijk als er een bewijs is van bedrog. Als de verkoper weet over ernstige tekortkomingen (bijvoorbeeld als gevolg van een crash), is hij verplicht om deze te wijzen aan de koper.

Indien u een auto koopt bij een particulier kunt u ook zelf de garantie regelen. Dit kan bijvoorbeeld via Autotrust: www.autotrust.nl

Tips
  • Vermijd het kopen bij een dealer die ongeldige clausules in zijn contract heeft
  • Vraag de verkoper of er tekortkomingen zijn aan de auto.
  • Vergeet niet om de prijzen te vergelijken voordat u een beslissing neemt.
 
 

Zoeken

Zoeken
Reclame