Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Een goed koopcontract is belangrijk

Je hebt je auto verkocht of juist gekocht, van harte gefeliciteerd! Heb je ook gedacht aan een koopcontract? Je hebt met een koopcontract – ook wel koopovereenkomst genoemd – meer zekerheid doordat alles zwart op wit is gezet.

Download gratis een invulbare koopovereenkomst

https://www.autoscout24.nl/cms-content-assets/30L1VYBvcMI8pkgpbOkOZd-ff5180ac3b77402822a74ed8879c8d62-220125-AS24_Koopovereenkomst_NL_-_INVULBAAR.pdf

Waarom een koopcontract?

Het opstellen van een koopcontract of koopovereenkomst biedt extra zekerheid. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Dat leggen we graag aan je uit. Een koopcontract voor een auto creëert een juridisch bindende overeenkomst tussen de koper en de verkoper. Dit betekent dat beide partijen wettelijk verplicht zijn om zich aan de in het contract vermelde afspraken te houden. Het contract vermeldt de overeengekomen verkoopprijs en de betalingsvoorwaarden. Het koopcontract kan ook bepalen of de verkoper enige garanties biedt met betrekking tot de staat van het voertuig. Ook kan het de aansprakelijkheid van de verkoper beperken of uitsluiten na de verkoop. Een koopcontract helpt beide partijen te begrijpen welke verantwoordelijkheden ze hebben in geval van defecten of problemen met het voertuig na de aankoop.

Koopovereenkomst doorslaggevend

Wanneer er achteraf onverhoopt een geschil ontstaat, vormt de overeenkomst een belangrijke basis en kan deze zelfs doorslaggevend zijn voor de uiteindelijke uitkomst. Het kan helpen om een rechtvaardige oplossing te bereiken zonder dat er onduidelijkheden zijn over de overeengekomen voorwaarden. Kortom, een koopcontract voor een auto biedt zowel de koper als de verkoper een duidelijk kader voor de transactie en beschermt hun rechten en belangen gedurende het hele proces. Het is altijd aan te raden om een schriftelijk contract op te stellen en te ondertekenen bij het kopen of verkopen van een auto.

Deze informatie staat er in een koopcontract

Als je een koper hebt gevonden of je hebt zelf een occasion gekocht, dan is het belangrijk om alles formeel goed te regelen. Hoewel een koopcontract niet verplicht is, kan het wel zorgen voor extra duidelijkheid. In een koopcontract/ koopovereenkomst bevestig je dat er een overeenkomst tot stand is gekomen. Bovendien bevat de overeenkomst alle belangrijke gegevens. Welke dat onder andere zijn zetten we hieronder op een rij.

  • NAW-gegevens koper
  • NAW-gegevens verkoper
  • Merk- en voertuiginformatie
  • Kenteken
  • Chassisnummer
  • Kilometerstand
  • APK-datum
  • Datum eerste toelating kentekenbewijs
  • Overeengekomen prijs in cijfers
  • Overeengekomen prijs in letters
  • Eventuele accessoires die bij de verkoop zijn inbegrepen
  • Handtekening koper
  • Handtekening verkoper
  • Duidelijke datum van overdracht

Buyer and Seller

Extra tips

De opmaak van het document is vrij to the point. Er is een paginazijde voor de koper en een pagina voor de verkoper. Het is belangrijk dat alle informatie correct wordt ingevuld. Controleer ook zorgvuldig of alle vakjes zijn ingevuld, niet alleen als je de koper bent, maar als je een auto verkoopt. Op de laatste pagina van de koopovereenkomst staan nog handige tips voor de aankoop en na de aankoop. Let er bijvoorbeeld op dat je geldige kentekenpapieren en alle andere belangrijke documenten (zoals serviceboekjes, handleidingen en eventuele facturen voor reparaties en onderhoud) ontvangt. Verzeker jezelf dat alle documenten geldig zijn en daadwerkelijk bij het aangeboden voertuig horen. Vergelijk het chassisnummer op het voertuig met het nummer in de documentatie van het voertuig.

Verplichtingen

Ook belangrijk om te weten is dat vanaf het moment van overschrijving de nieuwe eigenaar aansprakelijk is voor het voertuig en dat de nieuwe eigenaar moet zorgen voor minimaal een WA-verzekering. Zorg er dus voor dat er een nieuwe verzekering wordt afgesloten voor het overschrijven van het kenteken. Vaak is dit telefonisch of online al te regelen met de verzekeraar. De verantwoordelijkheid om wegenbelasting te betalen gaat over naar de koper zodra het voertuig is overgeschreven. Zowel voor koper als voor verkoper is het verstandig om de overschrijvingsdocumenten te bewaren. Voor de koper om aan te tonen dat hij/zij eigenaar is en voor de verkoper om aan te tonen dat hij/zij niet langer aansprakelijk is voor het voertuig.

Controle van leeftijd is belangrijk

Controleer bij de verkoop of de koper minimaal 18 jaar is, anders heb je een schriftelijke volmacht van degene nodig die bevoegd is om de ouderlijke macht uit te oefenen. Ook belangrijk: wees altijd eerlijk. Als je willens en wetens onjuiste informatie verstrekt, is de koopovereenkomst uiteindelijk mogelijk betwistbaar!

Occasion gekocht bij autobedrijf

Als je een occasion hebt gekocht bij een professioneel autobedrijf, dan krijg je eigenlijk altijd een koopovereenkomst. Je hoeft hierin dus zelf geen actie te ondernemen. Als je een auto koopt bij een particulier is dat een ander verhaal. In die situatie is het bijzonder handig om het gratis koopcontract van AutoScout24 te downloaden. Je hebt op deze manier toch een professioneel opgemaakt document in handen waarin je alle overeengekomen zaken vastlegt.

Occasion kopen of verkopen in het buitenland

De gratis koopovereenkomst van AutoScout24 is Nederlandstalig. Als je een auto koopt of verkoopt in het buitenland, bijvoorbeeld in Frankrijk, Duitsland of Italië, dan is het verstandig om een Engelstalige koopovereenkomst op te stellen zodat het voor beide partijen duidelijk is wat de verkoopovereenkomst precies inhoudt. Gebruik hiervoor het Nederlandstalige koopcontract als voorbeeld. Want in principe is de informatie die je op de Nederlandse versie invult ook van toepassing in het buitenland.

Hulp inschakelen kan altijd

Ervaar je het kopen of verkopen van een auto in het buitenland als spannend, dan is het raadzaam om juridisch advies in te winnen bij een professional met ervaring in internationale aankoopovereenkomsten om ervoor te zorgen dat de overeenkomst voldoet aan de wetten en regelgeving van beide betrokken landen. Vergeet ook niet om eventuele belastingen, importkosten en andere administratieve stappen die nodig zijn bij de aankoop van een voertuig in het buitenland te onderzoeken en op te nemen in de overeenkomst. Het is ook mogelijk om een bedrijf in te schakelen die de aankoop van je nieuwe auto of de verkoop van je oude auto regelt.

FAQ

Een koopovereenkomst is een overeenkomst waarbij de ene partij een zaak levert en de andere partij een geldsom betaalt. Zo simpel is het. Na het sluiten van de koopovereenkomst is de verkoper verplicht om de afgesproken zaak te leveren. De koper is uiteraard verplicht om de koopprijs te betalen. In beginsel kan een koopovereenkomst schriftelijk en mondeling worden gesloten, maar de schriftelijke variant heeft vrijwel altijd de voorkeur. Op de website van de Rijksoverheid staan alle regels van een koopovereenkomst uitgelegd.

Dat is zeker mogelijk. De gratis koopovereenkomst van AutoScout24 heeft invulvelden die je ook online kunt invullen. Houd er alleen wel rekening mee dat je ook een handtekening moet zetten. Als je handig bent met een digitale handtekening, dan is dat geen probleem. Schrijf je alles liever op? Geen probleem, dan print je de koopovereenkomst even uit om vervolgens met pen alles in te vullen. Het zetten van een handtekening is dan ook lekker simpel. Aan jou de keuze!

Het is meestal mogelijk om achteraf een koopcontract op te stellen, maar dan moeten alle betrokken partijen het wel eens zijn over de voorwaarden. Hoewel mondelinge overeenkomsten in sommige gevallen rechtsgeldig kunnen zijn, is het sterk aan te raden om een koopcontract schriftelijk op te stellen. Dit doe je bij voorkeur op het moment van de koop of verkoop zelf. Als je achteraf nog een koopcontract opstelt, is het ook een stuk lastiger om alle informatie te verkrijgen. Bovendien moet er een handtekening worden gezet. Mogelijk woont een koper wel twee uur rijden verderop. Dan is dat niet handig. Je doet er dus verstandiger aan om het koopcontract vooraf of direct bij de koop schriftelijk vast te leggen om mogelijke geschillen te voorkomen.

Alle artikelen

Aankoopkeuring

Het belang van de aankoopkeuring

Advies · Aankooptransactie
Contact opnemen met de aanbieder

Contact opnemen met de aanbieder

Advies · Aankooptransactie
Hero-Tachometer

Kilometerstand checken als je een auto gaat kopen

Advies · Aankooptransactie
Ontdek meer