Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Garantiekeurmerken: welke zijn er en waar moet je op letten?

Het kopen van een occasion is altijd een risico. Wie graag meer zekerheid wil, kan tijdens de zoektocht filteren op garantie van een automerk of autobedrijven. Maar wat zijn de verschillen tussen deze garantiekeurmerken? AutoScout24 geeft tekst en uitleg.

Het kopen van een occasion kan altijd een bepaald risico met zich meebrengen, de auto is immer niet nieuw en gebreken zijn niet altijd te ontdekken. Gelukkig kunt u tijdens uw zoektocht filteren op garantie. Veel autobedrijven of officiële dealers bieden garantiekeurmerken of garantiepakketten aan.

De bekendste is de BOVAG Garantie, een garantiepakket dat veel bedrijven aanbieden die aangesloten zijn bij brancheorganisatie BOVAG. Een garantiepakket betekent meestal niet alleen dat je terug kunt komen naar een bedrijf wanneer er iets mis is met jouw aankoop. Vaak krijgen auto's die met garantie worden aangeboden ook een uitgebreide inspectie. Eventuele gebreken worden duidelijk aangegeven en vaak ook verholpen.

Bij AutoScout24 kun je gericht naar auto's met een garantiekeurmerk zoeken onder ‘Uitgebreid Zoeken’. Daaronder vallen de fabrieksgarantie, BOVAG Garantie en de NAP-Check. Hieronder lichten we de verschillende vormen van garantie uit.

Wettelijke garantie

We beginnen allereerst bij de wettelijke garantie, want die is van toepassing op iedere nieuwe auto of occasion die je koopt. Het maakt daarbij niet uit of dat bij een particulier of een autobedrijf is. In Nederland valt de aankoop van een gebruikte auto onder het consumentenrecht. Dat betekent dat jij als koper rechten hebt ten aanzien van het gekochte product, in dit geval de auto. Het is belangrijk te benadrukken dat de wettelijke garantie altijd geldt, ongeacht eventuele aanvullende garanties die door de verkoper kunnen worden aangeboden, zoals de BOVAG Garantie.

In juridische taal komt de wettelijke garantie neer op het conformiteitsbeginsel. Dit betekent concreet dat een product, zoals een auto, aan de koopovereenkomst moet voldoen. Als we het hebben over de aankoop van een occasion, houdt dit in dat de auto in een staat moet zijn die redelijkerwijs verwacht kan worden op basis van de overeenkomst. Factoren die hierbij een rol spelen zijn onder andere de leeftijd van de auto, het aantal gereden kilometers, de prijs van de auto en de informatie die de verkoper heeft verstrekt.

Als de auto niet voldoet aan wat je redelijkerwijs had mogen verwachten op basis van de overeenkomst, kun je stellen dat de auto non-conform is. In dat geval heb je recht op kosteloos herstel of vervanging, zodat alsnog aan de gemaakte afspraken wordt voldaan. Als dat niet mogelijk is, kun je je heil zoeken in een prijsvermindering of ontbinding van de koop.

Let op: het is aan jou als koper om te bewijzen dat er iets mis is met de auto. Binnen de eerste zes maanden na aankoop wordt aangenomen dat het gebrek al bestond op het moment van aankoop, tenzij de verkoper kan bewijzen dat dit niet het geval is.

men, press, journalist, paper

Fabrieksgarantie

Fabrieksgarantie is één van de meest aantrekkelijke vormen van garantie voor een occasion. Het is namelijk een belofte van de fabrikant dat de auto in een bepaalde periode na aankoop vrij is van fabricagefouten. Steken tijdens de periode van de fabrieksgarantie tóch bepaalde problemen de kop op? Dan is de fabrikant verplicht deze kosteloos te herstellen of de defecte onderdelen te vervangen.

Wanneer je een occasion koopt, is het mogelijk dat er nog steeds fabrieksgarantie op de auto zit, afhankelijk van de leeftijd van de auto en de voorwaarden van de fabrikant. Fabrieksgaranties variëren, maar duren in de meeste gevallen 2 tot 3 jaar. Sommige fabrikanten, zoals Kia, Hyundai en Toyota, bieden langere garantietermijnen. Als de auto jonger is dan de garantietermijn en aan de andere voorwaarden van de fabrikant voldoet, is het mogelijk dat de auto nog onder de fabrieksgarantie valt. Bij de voorwaarden van de fabrikant moet je er bijvoorbeeld aan denken dat de auto aantoonbaar bij de merkdealer is onderhouden volgens het onderhoudsvoorschrift.

Fabrieksgaranties zijn vaak overdraagbaar van de ene eigenaar naar de volgende, maar dit kan afhangen van de specifieke voorwaarden van de fabrikant. Als je een occasion koopt en wilt weten of deze nog onder de fabrieksgarantie valt, moet je dit controleren bij de verkoper en mogelijk ook bij de fabrikant van de auto.

Een laatste opmerking: fabrieksgaranties dekken meestal alleen defecten die te wijten zijn aan fabricagefouten. Ze dekken over het algemeen geen problemen die ontstaan door normale slijtage, ongelukken, onjuist gebruik of slecht onderhoud. Lees altijd de garantievoorwaarden zorgvuldig door om te begrijpen wat er precies gedekt wordt.

BOVAG garantie

De BOVAG Garantie is een service die BOVAG aanbiedt. BOVAG is een Nederlandse brancheorganisatie van ongeveer 9.000 ondernemers die zich met mobiliteit bezighouden, zoals autodealers, autoverhuurders, leasemaatschappijen en tankstations. De BOVAG Garantie is een extra zekerheid die BOVAG biedt voor occasions, caravans, campers, motoren en fietsen die bij BOVAG-leden zijn gekocht.

De BOVAG Garantie voor occasions houdt in:

  • Zes maanden garantie: standaard krijg je 12 maanden garantie op de aankoop van een gebruikte auto. Dit is een zeer uitgebreide garantie die vrijwel alle mechanische en elektronische onderdelen van de auto dekt.
  • Oplossing bij gebreken: Als zich binnen twaalf maanden na aankoop en ondanks normaal gebruik gebreken voordoen, dan heeft de consument recht op herstel, vervanging of teruggave van het aankoopbedrag.
  • Duidelijke afspraken: Ook bepaalt de BOVAG Garantie dat over de kosten van reparatie, vervanging en arbeidsloon vooraf duidelijke afspraken moeten worden gemaakt.

Niet iedere occasion komt automatisch in aanmerking voor BOVAG Garantie. Zo geldt de BOVAG Garantie bijvoorbeeld niet voor auto's die op het moment van aankoop ouder zijn dan 10 jaar of die meer dan 200.000 kilometer hebben gereden. Het is ook belangrijk op te merken dat de BOVAG Garantie naast de wettelijke garantie staat die je hebt als consument.

Nationale Auto Pas (NAP)

De Nationale Auto Pas (NAP) is een systeem in Nederland dat bedoeld is om kilometerfraude te bestrijden. Kilometerfraude, waarbij de kilometerteller van een voertuig wordt teruggedraaid, kan leiden tot financiële schade voor kopers van gebruikte auto's en brengt potentieel ook de verkeersveiligheid in gevaar, omdat auto's meer hebben gereden dan de kilometerteller aangeeft en dus mogelijk meer slijtage hebben dan verwacht.

De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) beheert de tellerstanden van auto's in Nederland en sinds 2014 is het verplicht voor autobedrijven om bij iedere onderhoudsbeurt, APK, reparatie of bandenwissel de kilometerstand van auto's te registreren. Dit systeem wordt ook wel de Nationale Auto Pas genoemd.

Wanneer je een gebruikte auto koopt, kan je de verkoper vragen om een NAP-rapport. Dit rapport toont de geregistreerde tellerstanden van de auto op verschillende data, waardoor je een beeld krijgt van de kilometerhistorie van de auto. Je kunt dan controleren of de huidige tellerstand logisch is in de reeks van voorgaande tellerstanden. Een logische reeks betekent dat de tellerstanden in de loop van de tijd oplopen en niet plotseling terugvallen. Met behulp van de NAP kan je dus controleren of de kilometerstand van een auto betrouwbaar is. Dit kan je helpen een geïnformeerde beslissing te nemen bij de aankoop van een gebruikte auto.

Let op: de NAP garandeert alleen de geregistreerde kilometerstand, maar zegt niets over de technische staat van de auto. Het is altijd een goed idee om een gebruikte auto grondig te laten inspecteren voordat je tot aankoop overgaat. Ook biedt de NAP geen garantie bij technische defecten aan de auto.

FAQ

Ja, in zekere zin heb je altijd garantie in de vorm van de wettelijke garantie. Jij hebt als consument altijd rechten ten aanzien van het gekochte product, dat aan de koopovereenkomst moet voldoen. Is dat niet het geval, dan heb je recht op kosteloos herstel of vervanging.

Nee, de Nationale Auto Pas (NAP) garandeert alleen dat de kilometerstand van de auto klopt. Je krijgt verder geen aanvullende garantie op de auto.

Het vinden van een occasion met garantie kan eenvoudig via ‘Uitgebreid Zoeken’ op de website van AutoScout24. Onder het tabblad ‘voertuigconditie’ vink je diverse criteria naar wens aan, waaronder de BOVAG Garantie en fabrieksgarantie.

Alle artikelen

De garantie van een auto

Garantie bij aanschaf van een auto

Advies · Voorbereiding aankoop
De juiste keuze

De juiste keuze

Advies · Voorbereiding aankoop
Zoeken naar een auto

Zoeken naar een auto

Advies · Voorbereiding aankoop
Ontdek meer