Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Fraude advertenties en e-mails

Helaas is het een feit: niet alle verkopers zijn serieus. Er zitten ook "zwarte schapen"tussen die nooit de bedoeling hebben om een auto te verkopen. Dit zijn fraudeurs die het op je geld hebben gemunt. De belangrijkste stelregel hierbij is, lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het vaak ook zo.

Hoe fraudeurs te werk gaan

Dubieuze verkopers volgen meestal een bepaald patroon. Welke patronen dat zijn, waaraan je malafide verkopers kunt herkennen en hoe je jezelf het beste beschermt, leggen wij hieronder uit. Want helaas zijn er mensen die met onze naam aan de haal gaan om anderen op te lichten. Uiteraard willen we je hiervoor waarschuwen.

Phishing

Vertrouwelijke gegevens zijn een perfecte buit voor oplichters. Om jouw emailadres en wachtwoord te achterhalen, werken zij met valse e-mails die in naam van bestaande bedrijven worden verzonden. Phishingmails zijn meestal eenvoudig te herkennen. Kijk eerst goed naar de afzender. Hoewel in eerste instantie de naam bekend lijkt, bevat het emailadres vaak iets wat niet klopt en niet past bij een domeinnaam of veelgebruikt adres. Soms zijn er cijfers of letters toegevoegd aan het adres of heeft de fraudeur een hele andere naam gebruikt.

In de inhoud van de mail wordt de ontvanger verzocht om gegevens op te geven of op een (valse!) link te klikken. AutoScout24 zal je nooit om jouw inloggegevens vragen via email. Verraderlijk zijn ook overduidelijke spel- en grammaticafouten. Let ook op zinsopbouw en woordkeuzes, die letterlijk overgenomen zijn vanuit een andere taal naar het Nederlands.

Ook de urgentie die vaak in dit soort mails wordt aangehaald is een aanwijzing dat je te maken hebt met een phisingmail. Voorbeelden zijn dat je bijvoorbeeld wordt verzocht de gegevens meteen door te geven, omdat er dan iets ergs zou gebeuren. Trap hier niet in. AutoScout24 verzendt geen mails met deze strekking.

Open ook geen eventuele bijlagen die bij de mail kunnen zitten. Hiermee kan een fraudeur schadelijke software op je pc, tablet of smartphone zetten. Als je dit herkent, verwijder dan de mail. Ben je niet helemaal zeker van echtheid van je ontvangen mail? Je kunt contact opnemen met AutoScout24 (telefonisch of per e-mail) om de kwestie voor te leggen en toe te lichten. Wij kunnen aangeven of je zorgen terecht zijn of dat de mail van ons afkomstig is. En: geef alleen je gegevens door op de website en wanneer je er zelf om vraagt, bijvoorbeeld bij het opslaan van een zoekopdracht of het opslaan van auto’s in je favorietenlijst.

Valse e-mails

Er kunnen e-mails met de afzender ‘AutoScout24’ in omloop zijn, inclusief visuele stijl en een herkenbare identiteit, waarin de indruk wordt gewekt dat AutoScout24 een advertentie heeft bekeken en aanbevolen. Dit is een vervalsing aangezien uitsluitend de adverteerder verantwoordelijk is voor de inhoud van zijn advertentie. AutoScout24 controleert advertenties weliswaar op hun betrouwbaarheid maar daarbij gaat het nooit om een concrete auto. AutoScout24 geeft geen aanbevelingen. Bij vragen kun je via e-mail contact opnemen met info@autoscout24.nl.

Frauduleuze autobedrijven

Een andere methode die fraudeurs gebruiken, is het opzetten van een vals autobedrijf. Deze oplichters beweren dat ze in Europa op zoek zijn naar bijna gloednieuwe auto's en deze tegen een gunstige prijs aan je willen verkopen.

Om het vertrouwen van de potentiële koper te winnen, vertellen ze je precies wat je wil horen. Alles is goed en het enige wat jij nog hoeft te doen is een ‘kleine’ aanbetaling over te maken aan het bedrijf. Ze beweren dat deze aanbetaling nodig is om de verzending van de auto te regelen of om andere administratieve kosten te dekken.

Het probleem is dat dit bedrijf in werkelijkheid niet bestaat. Het is een opgezet onderdeel van de oplichting om potentiële kopers geld afhandig te maken. Zodra de potentiële koper de aanbetaling heeft gedaan, verdwijnen de oplichters met het geld en is er geen sprake van een echte autoverkoop.

Om jezelf te beschermen tegen deze vorm van oplichting is het belangrijk om waakzaam te zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Ten eerste is het verstandig om altijd de betrouwbaarheid van een verkoper of autobedrijf te controleren voordat je een aanbetaling doet. Doe grondig onderzoek naar het bedrijf, controleer hun reputatie en lees eventuele recensies van andere kopers. Houd vooral in gedachte dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo.

Daarnaast is het cruciaal om nooit zomaar een aanbetaling te doen aan een onbekend bedrijf, vooral als ze erop aandringen om dit onmiddellijk te doen. Wees extra voorzichtig als de verkoper druk uitoefent om snel te handelen. Daarnaast is het ook altijd veiliger om persoonlijk de auto te inspecteren en de betaling rechtstreeks met de verkoper af te handelen, in plaats van met een tussenpersoon.

Als je geconfronteerd wordt met een verdachte aanbieding van een zogenaamd bedrijf, is het raadzaam om het contact onmiddellijk te verbreken en geen verdere betalingen te doen. Meld de oplichting bij de relevante autoriteiten en geef zo veel mogelijk informatie door om anderen te waarschuwen en te helpen beschermen tegen dezelfde vorm van fraude.

Frauduleuze advertenties

Advertenties kunnen een handige manier zijn om tweedehandsauto's te kopen, maar het is ook belangrijk om te weten dat niet iedereen met dezelfde goede intenties zijn auto te koop zet of een auto wil kopen. Fraudeurs maken ook misbruik van AutoScout24 en hoewel we dit tot het minimum willen beperken, wil er nog wel eens een frauduleuze advertentie opduiken.

  • Te mooi om waar te zijn: fraudeurs plaatsen vaak advertenties met zeer aantrekkelijke prijzen voor auto's die in werkelijkheid veel meer waard zijn. Als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk een oplichting. Of er is iets goed mis met de auto, terwijl de verkoper dit niet meldt. Wees sceptisch en onderzoek vergelijkbare auto's om een idee te krijgen van de marktwaarde.
  • Ontbreken van contactgegevens: fraudeurs vermijden soms het delen van hun contactgegevens in de advertentie of geven vage contactinformatie. Ze willen voorkomen dat potentiële kopers hen kunnen traceren of direct contact kunnen opnemen. Dit zou een rode vlag moeten zijn en kan wijzen op een frauduleuze advertentie.
  • Vraag om vooruitbetaling: fraudeurs vragen vaak om een vooruitbetaling voordat de auto kan worden bezichtigd. Wees voorzichtig als men aangeeft dat je eerst moet betalen voordat je een proefrit mag maken. Voorkom ook een aanbetaling om de auto te reserveren of voordat je de auto hebt gezien.
  • Verzoek om betaling via ongebruikelijke methoden: fraudeurs vragen soms om betalingen via ongebruikelijke methoden, zoals bankoverschrijvingen naar buitenlandse rekeningen of het gebruik van een onbekend betalingsplatform. Deze methoden bieden weinig tot geen bescherming voor de koper en maken het moeilijker om bij oplichting het geld terug te krijgen.

Buitenlandse kopers: wees voorzichtig met het in zee gaan met een buitenlandse potentiële koper van jouw auto. Als iemand echt geïnteresseerd is, komt hij wel kijken of stuurt hij iemand om te komen kijken voor diegene de auto koopt. Exporteer nooit een auto zonder dat je ervoor betaald krijgt.

Betaald telefoonnummer

Ga niet in op advertenties waarbij je aanvullende informatie over de betreffende auto alleen via een betaald telefoonnummer kunt opvragen. Meestal bestaat de betreffende auto helemaal niet, maar worden wel hoge telefoonkosten in rekening gebracht. Bel dus nooit naar dergelijke nummers!

Alle artikelen

Tussenpersonen

Internetfraude met tussenpersonen

Advies · Veiligheid
Valse email

Internetfraude met valse e-mails (phishing)

Advies · Veiligheid
Aanbetaling

Internetfraude - Aanbetalingen

Advies · Veiligheid
Ontdek meer