Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

De juiste keuze

Het aanbod van automerken is enorm. Laat staan de keuze die je hebt als het gaat om automodellen. Het maken van de juiste keuze kan om die reden vrij lastig zijn. We helpen je graag op weg om een overzicht te krijgen van welke modellen geschikt zijn voor jou.

Diverse hulpmiddelen

Voor een liefhebber is de zoektocht naar een nieuwe auto waarschijnlijk kinderlijk eenvoudig. Je weet precies wat je zoekt, welke merken je voorkeur hebben en welke uitvoering je op het oog hebt. Maar dat geldt niet voor iedereen. Voor iemand die minder verstand heeft van auto’s of een auto puur ziet als vervoersmiddel om van A naar B te rijden, kan het maken van de juiste keuze resulteren in stress. Dat willen we natuurlijk voorkomen. AutoScout24 biedt om die reden diverse hulpmiddelen aan die je helpen met het maken van de juiste keuzes.

Design

Bij het kopen van een auto laat je vaak je hart en je verstand spreken. Het verstand zegt dat je een bepaald budget beschikbaar hebt, dat je wenst te gaan voor een auto met een bij voorkeur lagere kilometerstand en dat je natuurlijk zoveel mogelijk opties wilt hebben. Maar het hart heeft ook inspraak in je keuzebepaling. Je moet namelijk wel ‘vallen’ voor het design van een auto. Het liefst parkeer je een auto en kijk je nog even over je schouder terug omdat je er zo trots op bent.

Natuurlijk is design smaakgevoelig, maar let bij het design van een auto of de vorm wel praktisch genoeg is om tegemoet te komen aan jouw wensen. Je kan vallen voor een coupé, maar dat is met een gezin, een hond of regelmatige autovakanties niet heel handig. Staar je dus niet blind op de vorm van een auto en bepaal vooraf goed welke ‘vorm’ het beste aansluit op jouw wishlist. Wellicht wil je wat hoger zitten, dan is een crossover/SUV de betere oplossing. Het kan ook zijn dat je maximale bagageruimte wenst. Dan is een stationwagon bijzonder praktisch. Heb je moeite met parkeren van een grotere auto? Kies dan voor een compacter model waarmee je ook in de stad prima kunt rijden.

Auto design

De motor

Ook de aandrijflijn van een auto moet afgestemd zijn op jouw situatie. Misschien wil je al wel de overstap maken naar volledig elektrisch rijden. Zorg er dan voor dat je een auto kiest met goede laadeigenschappen en een degelijke actieradius. Als je de voorkeur geeft aan benzine, kijk dan goed naar het vermogen van de aandrijflijn. Te weinig power is niet leuk, maar een overkill aan power resulteert weer in een hoger brandstofverbruik. Zoek dus naar de gulden middenweg. Misschien is een hybride aandrijflijn wel bijzonder geschikt, helemaal als je vaak in de stad rijdt.

Opties

Het is ook belangrijk dat je voor een auto kiest met een uitrusting die ook bij eventuele doorverkoop van je auto interessant is voor andere kopers. Ga dus minimaal voor een auto met airco. De interesse in een auto zonder airco is vrij beperkt. Andere interessante opties zijn cruise control, een navigatiesysteem, ondersteuning van Apple CarPlay en Android Auto, bluetooth-connectiviteit en natuurlijk een rijke veiligheidsuitrusting.

Uitgebreide zoekmachine

Je weet nu dat er diverse factoren spelen als je op zoek gaat naar een nieuwe auto. Denk aan de vorm van de auto, het algemene design van een auto, het type aandrijflijn en de eventuele opties. Je weet dus waar je op moet letten, maar het vinden van een geschikt model is nog niet aan de orde. Als je precies wilt weten welke fabrikant welke modellen met welke motoren van welke bouwjaren aanbiedt, dan heeft AutoScout24 en handige oplossing voor jou: een uitgebreide zoekmachine waarbij je ook kunt zoeken op carrosserievorm, aandrijflijn, prijs en meer. Het is zelfs mogelijk om een aantal merken aan te vinken zodat je direct een overzicht krijgt van de modellen die precies aan jouw zoekcritera voldoen.

Shortlist

Op basis van deze zoekresultaten is het mogelijk om een shortlist samen te stellen van modellen die in de smaak vallen. Vervolgens kun je precies vergelijken welke auto’s afvallen en welke exemplaren kanshebbers zijn. Wist je overigens dat je occasions als favoriet kunt markeren? Ze komen dan direct te staan in je favorietenoverzicht. Bij een volgend bezoek aan AutoScout24 kun je weer snel terugkeren naar deze favorieten.

Het is uiteraard ook belangrijk om op internet zoveel mogelijk reviews te lezen van onafhankelijke instanties. Zo krijg je een goed beeld van het model. Wat zijn de voordelen? En nog belangrijker: welke nadelen heeft een auto? En welke aandachtspunten heeft een model? Het is belangrijk om je goed in te lezen. Kennis is macht. Want bij een eventueel bezoek aan een particulier of autobedrijf om een proefrit te maken in een occasion weet je zo precies waar je op moet letten.

Kiezen van de juiste auto

Maar wat is dan de juiste keuze?

De juiste keuze is als je gevoel bij een occasion honderd procent goed is. Als je twijfelt aan het verhaal van de verkoper, of de auto voldoet uiteindelijk toch niet volledig aan je wensen en eisen, dan is het wellicht verstandiger om je zoektocht voort te zetten. Vergeet niet dat het aanbod op de occasionmarkt enorm is. Dagelijks komen er honderden auto’s online. Geduld is dus een schone zaak. Uiteindelijk komt die droomoccasion echt wel voorbij. Een handige tool is om je zoekopdracht als favoriet te markeren. Als je daarnaast meldingen inschakelt, krijg je elke keer een bericht als er een nieuwe auto binnen je opgeslagen zoekopdracht wordt toegevoegd. Je kunt zo snel handelen, mocht de auto aan je wensen voldoen. Vergeet niet dat je geld maar een kunt uitgeven. Voel je dus nooit verplicht om een auto te kopen. Nee is ook een antwoord. Pas als een auto honderd procent goed voelt, maak je de juiste keuze.

FAQ

Dat is natuurlijk erg vervelend. In je zoektocht is het daarom erg belangrijk om te kijken naar de onderhoudshistorie van een auto. Controleer bijvoorbeeld wanneer de distributieriem is vervangen, of er nog voldoende bandenprofiel op de banden zit en wanneer de auto zijn laatste onderhoudsbeurt heeft gehad. Door goed je voorwerk te doen, is de kans aanzienlijk kleiner dat je achteraf veel kosten krijgt aan je nieuwe auto. Vergeet niet dat je soms ook gewoon pech kunt hebben. Een auto is een gebruiksvoorwerp die onderhevig is aan slijtage. Het kan dus gebeuren dat je soms kosten moet maken waar je eigenlijk niet op had gehoopt.

Door je auto te kopen bij een autobedrijf kun je wellicht nog terugvallen op garantie, mocht het euvel in de garantieperiode ontstaan. Bij een particulier heb je geen garantie, tenzij de auto nog in de fabrieksgarantie zit. Dan kun je wellicht daar een beroep op doen. Vaak geldt er op slijtageonderdelen beperkte of zelfs geen garantie. Maar als de motor in de soep loopt, dan wordt dat vaak keurig verholpen als de auto nog fabrieksgarantie heeft en volgens fabrieksvoorschriften is onderhouden bij een erkende merkdealer. Daarom is het ook heel erg belangrijk om te letten op de onderhoudshistorie van een auto.

Alle artikelen

De garantie van een auto

Garantie bij aanschaf van een auto

Advies · Voorbereiding aankoop
Garantiekeurmerk

Garantiekeurmerken: welke zijn er en waar moet je op letten?

Advies · Voorbereiding aankoop
Zoeken naar een auto

Zoeken naar een auto

Advies · Voorbereiding aankoop
Ontdek meer