Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Contact met potentiële koper

Het eerste contact met een mogelijke koper van je auto is vaak doorslaggevend. Bereid je dus goed voor, want het is eigenlijk al een soort verkoopgesprek, ook al gaat het alleen over een afspraak. Afhankelijk van de advertentie nemen mogelijk heel veel geïnteresseerden contact met je op.

Eerste contact per telefoon of e-mail

Mogelijke geïnteresseerden voor de gebruikte auto die je – bij voorkeur op AutoScout24 – te koop hebt aangeboden, nemen het meest waarschijnlijk contact met je op via de telefoon of per e-mail. Maar dat is natuurlijk afhankelijk van welke contactgegevens je in je advertentie hebt gezet. Op AutoScout24 kun je je telefoonnummer vermelden, maar kan de mogelijke koper ook schriftelijk contact met je opnemen via het contactformulier, dus via e-mail.

Vragen om extra informatie

Hoewel je in je advertentie op AutoScout24 zo goed als alle relevante informatie over de auto die je aanbiedt, kunt weergeven, zullen de meeste geïnteresseerden toch nog wel wat bijkomende vragen hebben. Misschien willen ze graag aanvullende foto’s van je auto ontvangen – of juist van specifieke aspecten of onderdelen ervan, die op de foto’s bij je advertentie minder goed uitkomen. Of ze vragen om specifieke details, zoals het aantal eerdere eigenaren dat de auto heeft gehad. Ze hebben vrijwel zeker vragen over de onderhoudshistorie, zoals: heeft de auto altijd alle beurten gehad volgens het onderhoudsschema en is het onderhoudsboekje compleet ingevuld en bijgehouden? Waarschijnlijk wil de potentiële koper ook weten of jouw auto betrokken is geweest bij een ongeval en hoe de schade is hersteld. En de ultieme gewetensvraag voor iemand die een gebruikte auto wil verkopen: is er sprake van gebreken? Reageer snel op eventuele vragen en geef correcte antwoorden.

Geef altijd een eerlijk antwoord …

Natuurlijk heb je je auto in de advertentie zo gunstig mogelijk gepresenteerd, je wilt hem immers zo goed mogelijk verkopen. Maar je mag geen zaken vermelden die niet wáár zijn of dingen anders voorstellen dan ze zijn. Dat geldt ook in het contact met een mogelijke koper die reageert op je advertentie. Wees altijd eerlijk en geef waarheidsgetrouw antwoord; dat zou jij als koper zelf ook willen. Natuurlijk mag je je auto op een aantrekkelijke manier presenteren, maar het moet wel kloppen met de werkelijkheid.

… en verzwijg de gebreken niet

Vermeld behalve alle voordelen en bijzonderheden van je auto ook eerlijk de zwakke punten en eventuele gebreken, als je weet dat die er zijn. Serieuze kopers zullen jouw eerlijkheid beslist waarderen. Maar reken er ook op dat de mogelijke koper van jouw auto nog méér wil weten voordat hij misschien de moeite neemt om jouw auto te komen bekijken. Bereid je dus goed voor op verdere vragen over jouw auto en zorg dat je alle mogelijke informatie over je auto paraat hebt.

car handover, key, schlüssel übergeben

Hou de autopapieren bij de hand

Het is handig om alle autopapieren en andere relevante documentatie bij de hand te hebben. Dan kun je het antwoord op vragen van geïnteresseerden vlot vinden en hun vragen snel beantwoorden. Het is logisch dat een mogelijke koper wil weten of het kenteken compleet is en natuurlijk zal hij of zij je – als het om een oudere auto gaat – ook vragen of de auto apk-gekeurd is en hoe lang die dan nog geldig is – misschien ten overvloede want dat staat waarschijnlijk ook in de advertentie op AutoScout24. Maar toch…

Ken de details van de auto die je te koop aanbiedt

Heb de juiste antwoorden paraat. Wellicht vraagt de potentiële koper ook of bepaalde onderdelen al vervangen zijn of juist niet. Dat kun je verwachten als je bijvoorbeeld een auto aanbiedt van een type dat bekendstaat vanwege een bepaald probleem dat vaak voorkomt. Zorg dus dat je de geschiedenis van je auto kent en dat je bij vragen de onderhoudspapieren snel kunt raadplegen. Op deze manier kun je belangrijke vragen al beantwoorden voordat de geïnteresseerde de auto komt bekijken en ermee gaat rijden.

Ga niet meteen onderhandelen

Ga bij het eerste contact met iemand die is geïnteresseerd in je auto nog maar niet in op prijsonderhandelingen. Geïnteresseerden die meteen naar de prijs en een mogelijke korting vragen, zijn doorgaans niet heel serieus. Noteer altijd meteen de naam en het telefoonnummer van bellers en maak notities van het gesprek dat je met hen hebt. Dan weet je achteraf, als een geïnteresseerde je opnieuw over je auto opbelt, weer snel precies waarover je met hem of haar al hebt gesproken en weet je hoe serieus je deze persoon moet nemen als potentiële koper. Als een potentiële koper echt serieus lijkt te zijn, dan kun je een bezichtiging van de auto voorstellen – met als mogelijk gevolg dat de geïnteresseerde ook een proefrit wil maken.

Maak standaard bericht in e-mail

Veel geïnteresseerde kopers nemen waarschijnlijk het eerst per e-mail contact met je op. Het is bijzonder handig als je vooraf een uitgebreid standaardbericht hebt opgesteld, dat je als antwoord kunt sturen. Datzelfde bericht kun je natuurlijk ook aan bellers sturen als je meteen hun e-mailadres vraagt. Daarmee krijgen de geïnteresseerden direct een overzicht van alle belangrijke gegevens van je auto en bespaar je tijd en moeite.

Proefrit maken

Ook de proefrit is een doorslaggevend element bij het verkopen van je auto. Daarover hebben we een speciaal, uitgebreid artikel geschreven. Lees dat op je gemak! Heel in het kort komt het erop neer dat je ook bij het bezoek van de potentiële koper de auto en jezelf eerlijk moet presenteren. Doe dat op een tijd en plaats die voor jou en de koper prettig is – jullie kennen elkaar helemaal niet en het is prettig als je allebei op je gemak bent en het over de auto kunt hebben. Zorg er vooraf voor dat de auto schoon is en dat alle vloeistoffen op niveau zijn. Zo maakt niet alleen de auto, maar jij ook een goede indruk – de verkoper moet jou ook betrouwbaar genoeg vinden om tot aankoop over te gaan. Neem ook voldoende tijd voor het bekijken van jouw auto en het maken van de proefrit.

Controle en afspraken vooraf

Controleer of de potentiële koper inderdaad een geldig rijbewijs heeft en maak er bij voorkeur een foto van. Kan de verkoper geen rijbewijs laten zien, dan moet je de proefrit vriendelijk maar beslist afblazen.

Bespreek zaken omtrent de aansprakelijkheid en verzekeringskwesties voorafgaand aan de proefrit. Dat voorkomt misverstanden en gedoe achteraf. Natuurlijk is het meeste gewoon wettelijk geregeld, maar als je afwijkende afspraken maakt over eventuele schade, leg die dan vast, desnoods op een video.

Natuurlijk wil de mogelijke koper het onderhoudsboekje inzien en de kentekenbewijzen controleren. Ook hij wil zekerheid vooraf, dat mag geen probleem zijn. De kentekencard mag hij bekijken, evenals het tenaamstellingsbewijs (van auto’s voor 2014, ofwel kentekenbewijs deel IB), maar het overschrijvingsbewijs en de tenaamstellingscode moet je niet uit handen geven. Die komen bij de eventuele verkoop pas uit de lade thuis.

Ga mee met de proefrit

Laat de potentiële koper tijdens de proefrit niet alleen met jouw auto rijden. Het zou niet voor het eerst zijn dat iemand er tijdens een proefrit met de auto vandoor gaat. Tijdens de proefrit kun je meer vertellen over je auto en allerlei zaken nog verder toelichten. Bovendien kun je tijdens de proefrit erop toezien dat de potentiële koper netjes en goed met de auto omgaat. Je moet hem wel toestaan flink te accelereren en hard te remmen als het verkeer dat toelaat, want hij wil weten of de auto in orde is en aan zijn verwachtingen kan voldoen. Ga maar bij jezelf na wat je allemaal doet met een auto tijdens een proefrit.

Alle artikelen

Fraude advertenties en e-mails

Auto schorsen: hier moet je op letten

Advies · Onderhandelen en verkopen
Tips bij een proefrit

Proefrit tijdens de verkoop

Advies · Onderhandelen en verkopen
All safe paying & safe car sell

Veilige betaling

Advies · Onderhandelen en verkopen
Ontdek meer