Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Auto reinigen afhankelijk van het seizoen

Het reinigen van je auto is niet alleen goed voor de optische indruk en een prettiger gevoel, maar ook voor de bescherming van de auto. Lees hier wat je per seizoen kunt doen om te zorgen dat je auto in topconditie blijft.

Schoonmaken is belangrijk

Auto’s zijn meer dan alleen vervoersmiddelen. Ze zijn een verlengstuk van ons dagelijks leven geworden. We gebruiken ze om naar het werk te rijden, boodschappen te doen, vrienden en familie te bezoeken, weekendtripjes te maken, op vakantie te gaan en nog veel meer. Het is dus vanzelfsprekend dat we onze auto’s in goede staat willen houden en dat ze er goed uit zien.

Een aspect van auto-onderhoud dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het reinigen van de auto. Bij voorkeur pak je ieder seizoen je auto op een andere manier aan om te zorgen dat die optimaal bestand is tegen de elementen.

Auto schoonmaken in de lente

Het voorjaar staat bekend als het perfecte moment voor de grote schoonmaak. Niets is lekkerder om na de koude winter weer met fris van start te gaan.

Tijdens de winter wordt de auto vaak blootgesteld aan vorst, pekel, modder en alles wat kan leiden tot opeenhoping van vuil. Dit gebeurt vooral aan de onderzijde van de auto, in de wielkasten en in de regengootjes.

Begin met een grondige wasbeurt van de auto. Spuit de auto eerst helemaal schoon, zodat het meeste vuil is verdwenen. Spuit vooral in de wielkasten, want het zal je verbazen hoe vuil het daar wordt. Leeg ook de afwateringsgootjes, daar vind je meestal oude bladeren en kleine takjes. Nu kun je de auto wassen. Dit kan met de hand of in de wasstraat. Gebruik hierbij bij voorkeur een milde autoshampoo en een zachte spons. De wasborstel bij de wasboxen kun je beter niet gebruiken. Hier blijven vaak grove dingen en ander vuil in hangen van de vorige gebruiker, die jij dan weer over je eigen lak veegt.

Dan gaan we naar het interieur. Vervang de rubberen vloermatten weer voor de stoffen exemplaren als je deze hebt verwisseld voor de wintermaanden. Dit geeft direct een frisser gevoel. Gebruik de stofzuiger om het interieur weer helemaal schoon en stofvrij te maken. Maak de ruiten weer goed schoon om eventuele resten van condens weg te halen.

Heb je winterbanden gebruikt afgelopen zomer, dan is dit ook het moment om ze weer te vervangen voor de zomerbanden. Vergeet dan niet om de bandenspanning te controleren en indien nodig weer op peil te brengen. Heb je all-season banden (vierseizoenbanden) om je velgen liggen, dan is dit het moment om ze eens goed te bekijken. Hebben ze nog voldoende profiel en zijn ze zonder beschadigingen de winter door gekomen? De lente is ook een goed moment om je velgen eens goed schoon te maken. Je kunt ze loshalen van de auto – als je winterbanden omwisselt voor zomerbanden is dit uiteraard hét moment – en de achterkant van de velgen een flinke poetsbeurt geven.

Cleaning car with shampoo

Auto schoonmaken in de zomer

De zomer is de periode waarbij we weer kunnen uitkijken naar de vakantie en tripjes naar het strand. Een auto die goed is voorbereid op de warmte van de zomer brengt je net nog even verder. Maar hoe zorg je ervoor dat je auto zonder problemen de zon tegemoet rijdt?

Een van de beste manieren om je auto te beschermen tegen de felle zomerzon, is door de auto regelmatig te wassen. Stof, stuifmeel, vogelpoep… het zijn allemaal zaken die je niet op de lak van je auto wilt hebben als de zon en vol op schijnt. Want dit soort vuil kan blijvende kringen op de lak achterlaten. Door de auto regelmatig te wassen, voorkom je dit. Je kunt je gewassen lak daarna beschermen met een wax. Hiermee breng je een extra beschermlaag aan op de lak van de auto, waardoor vuil niet of moeilijker aan de lak blijft hechten.

Tijdens de zomer ontkom je er niet aan dat je auto een magneet is voor insecten, vooral als je lange ritten maakt op de snelweg. Insectenresten kunnen niet alleen het zicht belemmeren, maar ook de lak van de auto beschadigen als die niet op tijd worden verwijderd. Gebruik een speciale insectenverwijderaar om de voorruit, grille en andere getroffen delen van de auto grondig schoon te maken.

Met de hogere temperaturen in de zomer is airconditioning uiteraard een functie. Maar het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het systeem schoon en efficiënt blijft werken. Begin met het vervangen van de interieurfilter om te zorgen dat schone en frisse lucht door het interieur stroomt en om onaangename geurtjes te voorkomen. Vergeet dan vervolgens kun je niet om de ventilatieopeningen en de luchtkanalen te reinigen om eventuele stof- en vuilophopingen te verwijderen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een garagebedrijf of de dealer de airconditioning voor je te laten reinigen.

Auto schoonmaken in de herfst

De herfst is een periode waarin de auto ook extra aandacht verdient. Het is de tijd om de auto voor te bereiden op de weersveranderingen die voor de deur staan. Hier zijn enkele schoonmaaktips voor de herfst.

In de herfst kan het voor langere perioden flink regenen. Met andere woorden: veel water op de weg. Het is dan belangrijk dat de banden van de auto voldoende profiel hebben om al dat water af te voeren. Dit is ook direct het moment om te kijken of de winterbanden die later in het jaar wilt gebruiken nog wel voldoende profiel hebben. Wees er vroeg bij, want richting de winter gaan veel mensen shoppen voor nieuwe winterbanden en kan de wachttijd flink oplopen.

Ook wil je te allen tijde goed zicht hebben naar buiten, zeker in een seizoen met veel regen en steeds kortere dagen. Zorg er daarom voor dat de rubbers van de ruitenwissers in optimale conditie zijn. Niet is vervelender dat strepen op je voorruit of piepende wissers wanneer je ze het hardst nodig hebt.

Je kunt je auto ook behandelen met wax voordat de herfst aanbreekt. Dan hecht vuil en water zich minder goed aan de lak van je auto. Dat is extra prettig in een periode met veel opspattend vuil. Er bestaan bovendien speciale sprays waarmee je de voorruit van je auto kunt behandelen. Door de rijwind vliegen de regendruppels dan letterlijk van de voorruit af, waardoor je minder afhankelijk bent van je ruitenwissers.

Auto schoonmaken in de winter

Winter, het seizoen van ijzige kou en vallende sneeuwvlokken, vraagt om speciale aandacht voor je auto om ervoor te zorgen dat die probleemloos de winterse omstandigheden doorstaat.

Probeer in de winter je auto af en toe af te spuiten. Het beste moment om dat te doen, is als je weet dat het boven het vriespunt blijft. Met het wassen van je auto spoel je de zoutresten weg die op termijn kunnen zorgen voor roestvorming of aantasting van rubbers. Ook spoel je die vieze laag van pekel en modder van je ruiten zodat je weer goed zicht hebt naar buiten.

In de wasstraat kun je kiezen voor een wasprogramma dat ook de onderkant van de auto reinigt. Zo weet je zeker dat al het zout en zand dat onder de auto blijft hangen, ook wordt weggespoeld.

Alle artikelen

sonstige-pflege

Rubberverzorging op de auto: Zo doe je dat

Advies · Autoverzorging
Afbeelding BOB Autowas

Je auto zelf wassen? Niet de meest waterbesparende manier!

Advies · Autoverzorging
All car seats cleaning

Interieurverzorging

Advies · Autoverzorging
Ontdek meer