Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Auto in de winterstalling

Om ervoor te zorgen dat je na de winter meteen weer kunt genieten van ultiem rijplezier, volgen hieronder enkele tips over hoe je jouw auto het beste kunt voorbereiden op de winterstalling.

Auto in de winterstalling

Om ervoor te zorgen dat je na de winter meteen weer kunt genieten van ultiem rijplezier, volgen hieronder enkele tips over hoe je jouw auto het beste kunt voorbereiden op de winterstalling.

Waar je auto stallen in de winter?

Winterstalling is een uitstekende manier om je auto te beschermen tegen de gevaren van winterse weersomstandigheden, zoals vorst, sneeuw, ijs, pekel en vocht. Je auto stallen voor de winter heeft eigenlijk alleen zin bij een auto die je voornamelijk ’s zomers gebruikt, zoals een cabrio of een andere tweede auto. Een auto waar je veel waarde aan hecht en graag mooi wil houden.

Blootstelling aan de winterse elementen kan namelijk leiden tot roestvorming, verslechtering van de lak en schade aan tal van onderhuidse onderdelen, zeker als je er niet dagelijks mee rijdt. Het kiezen van een winterstalling zorgt ervoor dat je auto in topconditie blijft en klaar is voor gebruik wanneer het voorjaar aanbreekt.

Het stallen van een auto in de winter zorgt ervoor dat de gezondheid en prestaties van je auto behouden blijven. Mensen kiezen ervoor om hun auto in de winter te stallen om de volgende redenen:

Winterstalling

Bescherming tegen barre weersomstandigheden

Winterse weersomstandigheden, zoals kou, vorst, sneeuw en ijs kunnen schadelijk zijn voor de auto. En wat te denken van het strooizout? Door de auto waar je zo gehecht aan bent te stallen, wordt deze beschermd tegen de elementen, wat helpt om roest, corrosie en lakbeschadigingen te voorkomen.

Vermindering van slijtage

Blootstelling aan de koude temperaturen en de vochtigheid kan de mechanische en elektrische componenten van de auto beïnvloeden, zeker als deze langdurig buiten staat. Door de auto in de winter te stallen, verminder je de problemen met deze onderdelen en verleng je de levensduur van de auto.

Besparing op onderhoudskosten

Ook fijn: met het stallen van de auto tijdens de winterperiode rijdt de auto niet en bespaar je in deze periode een hoop op onderhoudskosten. Als je hem dan tegelijk schorst, schort je ook de verzekering op, zodat de jaarpremie lager uitpakt. En door schorsing bespaar je op de motorrijtuigenbelasting. Die hoef je immers niet te betalen als de auto binnen is gestald.

Betere prestaties in het voorjaar

Een goed gestalde auto blijft in betere staat en kan in het voorjaar gemakkelijker weer op de weg worden gebracht. Het vereenvoudigt het starten, mits de accu in goede conditie is gehouden met een druppellader. Bovendien zal de auto doorgaans direct weer goed rijden en remmen, omdat belangrijke onderdelen beschermd zijn gebleven of zijn versleten.

Veiligheid en beveiliging.

Het stallen van de auto in een veilige, bewaakte winterstalling vermindert het risico op diefstal, inbraak en vandalisme. Het biedt eigenaren gemoedsrust dat hun auto in goede handen is.

Auto in de winterstalling: voorbereiding

Voordat je je auto echter in de stalling zet, is het verstandig voorbereidingen te treffen zodat je de auto direct weer kunt gebruiken in het voorjaar. Dit zijn enkele tips:

  1. Grondig reinigen: Was je auto grondig, zowel van binnen als van buiten. Verwijder modder en vuil – voornamelijk uit je wielkastranden en regengootjes - om roestvorming te voorkomen.
  2. Technische controle: Het is verstandig om je auto te controleren alvorens je deze in de stalling zet. Dit kun je zelf doen of laten uitvoeren door een gekwalificeerde monteur. Zo weet je zeker dat je zonder problemen je auto in het voorjaar weer kunt gebruiken zonder eventuele problemen. En je hoeft niet te wachten omdat iedereen dan zijn auto laat checken.
  3. Banden: Controleer de bandenspanning en verhoog deze iets meer dan normaal en overweeg om de auto op speciale bandensteunen te plaatsen. Zo voorkom je vervorming van de banden.
  4. Vloeistoffen bijvullen: Vul alle vloeistoffen in de auto aan tot het juiste niveau. Denk aan de motorolie, koelvloeistof, remvloeistof, enz. Zo voorkom je lekkages of het ontstaan van vocht in bepaalde systemen. Het is ook raadzaam om de motorolie te verversen voor het stallen. In oude olie kan vocht zitten, wat leidt tot oxidatie.
  5. Brandstoftank: Hetzelfde geldt voor de brandstoftank: zet de auto met een volle tank weg. Zo voorkom je condensvorming in de tank en daarmee ook roestvorming. Nog beter is het om de tank te vullen met speciale synthetische brandstof. Die is wel aanzienlijk duurder, maar na de winter zal de motor vlotter starten. Bij het gebruik van van reguliere Euro 95 benzine met 10% enthanol (E10 benzine) kunnen er problemen ontstaan. Ethanol trekt vocht aan en dat kan leiden tot groei in de ethanol. Bij het starten na de winter leidt tot verstoppingen. Ook zijn de rubberen slangen, afdichtingen en pakkingen in oudere auto's ongeschikt voor E10 benzine.
  6. Interieur beschermen: Reinig het interieur grondig en gebruik een interieurreiniger om de materialen te beschermen. Plaats een vochtvreter om vocht te absorberen en schimmelvorming te voorkomen.
  7. Ramen en deuren: Sluit alle deuren goed en zet de ramen op een kiertje. Dan kan de boel doorluchten en eventueel vocht toch naar buiten toe.
  8. Autohoes: Bedek de auto met een ademende autohoes om stof en vuil buiten te houden.
  9. Accu: Als je de auto voor langere tijd stalt, overweeg dan om de accu los te koppelen om ontlading te voorkomen. Of sluit hem aan op een druppellader.
  10. Kies de juiste winterstalling: Zoek een winterstalling die goed geventileerd, beveiligd en toegankelijk is voor jou in de winterperiode. Een stalling met klimaatbeheersing is ideaal om schommelingen in temperatuur en vochtigheid te vermijden.
  11. Verzekering: Controleer of je auto verzekerd is tijdens de periode van winterstalling. Pas je autoverzekering indien nodig aan.
  12. Check af en toe: Als je de auto voor een langere periode stalt, is het aan te raden om af en toe de auto te controleren of alles nog zo was zoals het hem achterliet. Gebruik een druppelladder om de accu op spanning te houden in de periode dat de auto stilstaat.

Een cabrio in de winterstalling

Het stallen van een cabriolet in de winter vereist net even wat extra aandacht. En dan met name de cabrio’s met een stoffen dak. Een cabriolet met een stoffen dak stallen komt grotendeels wel overeen met wat we in de vorige alinea bespraken. Alleen moet je het dak behandelen.

Het is aan te raden om het dak grondig schoon te maken voordat je de auto gaat stallen. Als je bijvoorbeeld voor een langere periode vlekken laat zitten in het dak loop je het risico dat ze er niet meer uit gaan als het inmiddels voorjaar is geworden. Behandel na de schoonmaak het dak met een middel dat zorgt voor een laag die het dak beschermt tegen vocht en vuil.

Het is belangrijk om een cabriolet weg te zetten met een gesloten kap. Dat geldt overigens voor cabriolets met een stalen klapdak en voor stoffen kappen. Op die manier voorkom je dat – in het geval van een stoffen dak – er vouwen en eventueel scheuren ontstaan als je de kap weer sluit na een lange periode opgevouwen gezeten te hebben. Verwijder ook het liefst een hardtop, als je die gemonteerd hebt in plaats van het stoffen dak.

Winterstalling

Auto buiten in de winterstalling

Wanneer je je auto buiten stalt om de winter te overbruggen kun je extra maatregelen nemen om te zorgen dat jouw auto goed de winter doorkomt. Eén daarvan is zonder meer nieuwe olie, omdat de binnenkant van de motor aangetast kan worden door oude olie. Rij na het verversen de motor nog één keer goed warm zodat al het vocht uit de motor is verdampt. Zet de auto niet op de handrem, maar in de versnelling of in neutraal (als de locatie het toelaat). Dan voorkom je dat de remmen vast gaan zitten. Gebruik een ademende hoes die wel vocht van binnenuit doorlaat, maar die vocht zoals regen tegenhoudt. Bij een niet-ademende hoes is de kans groot dat er schimmel ontstaat onder de hoes en waarschijnlijk dan ook in je auto. En als laatste tip: maak je auto tussendoor even schoon. Zie je bijvoorbeeld dat er op de hoes veel bladeren liggen of is ondergesneeuwd, veeg die eraf. Dan blijft de hoes licht en luchtig en blijft de ademende werking in tact. Zo houdt je je auto nog beter in schone en goede staat.

Alle artikelen

sonstige-pflege

Rubberverzorging op de auto: Zo doe je dat

Advies · Autoverzorging
Afbeelding BOB Autowas

Je auto zelf wassen? Niet de meest waterbesparende manier!

Advies · Autoverzorging
All car seats cleaning

Interieurverzorging

Advies · Autoverzorging
Ontdek meer